Intervju med en nybliven huligan

Alda Larsson deltog i den omtalade demonstrationen den 11 juni utanför Stockholms stadshus. Det var då som politikerna i Stockholms stadhus tillkallade polis med piketbilar för att avhysa stadens lärare. Här berättar hon om vad som egentligen hände. Läs en intervju med en nybliven huligan.

Uppdaterad

Intervju med en nybliven huligan

Alda Larsson är adjunkt i svenska och engelska vid Östra Reals gymnasium och nybliven huligan. Intervjun gjordes efter demonstrationen vid Stadshuset av Lärarnas Riksförbund Stockholm stad.

– Hej Alda, jag hörde att du var en av dem som trängde sig in på läktaren vid fullmäktigesammanträdet i förra veckan?
– Vi blev inlotsade av en snäll vaktmästare, för man har ju rätt att lyssna på fullmäktiges sammanträden. Hon talade om för oss att vi måste stänga av mobiltelefonerna och vara tysta, så det gjorde vi. Vi var jättetysta. Ingen märkte ens att vi kom in.

– Men ni hade ju plakat med er? Det var väl lite dumt?
– Vaktmästaren var inte säker på om man fick ha plakat. Sedan när vi fick veta att det inte var tillåtet tog vi ner dem. Men jag hoppas att politikerna hann se mitt i alla fall. Där stod det "Skambud!" Bara en enda politiker kom ju ut till vår demonstration.

– Enligt en del tidningar skrek ni och bar er åt så att mötet inte kunde fortsätta?
– Det gjorde vi inte alls. Vi gjorde tummen ner under tystnad. Ordföranden trodde tydligen att det var knutna nävar. Det var inte förrän han meddelade att de hade ringt polisen som det blev bu-rop.

– Så ni slängde inte några tomater eller så?
– Skulle aldrig falla oss in!

– Men ni uppförde er väl ganska hotfullt?
– Hur menar du då? Vi satt ju bara där.

– Men varför ringde de efter polisen?
– Antagligen för att avleda uppmärksamheten från huvudfrågan - arbetsgivarens skamliga behandling av lärarna i löneförhandlingarna. Det är den enda förklaring jag kan komma på.

– Blev ni utburna av poliserna sedan?
– Nej, vi gick ut själva, lugnt och stilla. Poliserna såg ganska roade ut när vi kom ut. De har nog sällan sett sådana ligister. Du vet ju själv hur lärare ser ut, de flesta lite äldre damer. Det var nog lite trevlig omväxling för dem jämfört med att ta hand om fotbollshuliganer.

– Finansborgarrådet Kristina Axén-Olin tycker att sådana som du är olämpliga att ha hand om barn och ungdomar. Har du någon kommentar till det?
– Jag har under mina 40 år som lärare försökt lära ut vikten av integritet, av att stå upp för det man tror på. Ska man inte det?

Intervjun finns också att läsa på Lärarnas Riksförbunds hemsida:
http://www.lr.se

samt på hemsidan för Lärarnas Riksförbund i Stockholm stad:
http://www.lr-sthlm.a.se/intro.html


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55