Svenska lärarlöner i botten visar ny OECD-rapport

I OECDs rapport "Education at a Glace 2007" konstateras åter en gång att svenska lärares löner ligger långt efter deras kollegors inom OECD-området. - Detta är oroande och oaccpeptabelt, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund. Svenska lärare måste ha samma lönenivå som sina europeiska kollegor.

Uppdaterad

- I somras påtalade jag skillnaderna mellan löneläget för danska, norska och svenska lärare. Det skiljer upp mot 10 000 kronor i månaden. De flesta anser detta vara alldeles fel utveckling, men trots det är det lärarna som under 2007 har fått de allra sämsta lönepåslagen, säger Metta Fjelkner.

OECD slår fast i den årliga rapporten ”Education at a Glance” att de svenska lärarna tjänar sämre och arbetar mer. Svenska lärare kommer först på 23: e plats när OECD rangordnar lärarlönerna.

De svenska lärarna har dessutom en av de lägsta lönespännvidderna i hela OECD. Det innebär att Sverige är ett av de länder där erfarenhet och år i yrket betalar sig allra sämst. OECD lyfter även fram att den totala arbetstiden för lärare i Sverige är ovanför OECD-genomsnittet.

- Detta rimmar mycket illa med de satsningar staten vill göra på skolan. Lärarna är skolans enskilt viktigaste faktor för att eleverna skall nå uppsatta mål, men för att få de allra bästa att vilja bli lärare framöver är det ohållbart med uteblivna satsningar på lärarna, säger Metta Fjelkner.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55