”Ett steg i rätt riktning”

– Ett steg i rätt riktning, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner i en kommentar till att bloggaren Alex Schulman ska sluta som mobbande bloggare. - Vi får hoppas att han menar allvar med sitt beslut och med sitt löfte att i stället arbeta mot nätmobbning.

Uppdaterad

Sveriges mest lästa bloggare, Alex Schulman, har i dagarna annonserat att han lägger ner sin blogg. Både Schulman själv och hans ansvarige utgivare på Aftonbladet, Kalle Jungkvist, menar att det gått för långt med provocerande och hånfulla kommentarer om andra människor.

– Vi har tidigare försökt lyfta fram medias ansvar när det gäller både traditionell mobbning och nätmobbning, säger Metta Fjelkner. Ord som tidigare varit tabu är nu allmängods i underhållning på bästa sändningstid. Samtidigt förfasas vi över ett hårdare klimat i skolorna, något som inte minst lyfts fram i artikelserier i kvällspressen.

Alex Schulman beskriver själv hur den karaktär han skapat i sin blogg alltmer börjat leva sitt eget liv och hur han nästan känt sig pressad att prestera elakheter om andra för att det förväntats av honom.

– Här tror jag vi ser något typiskt för nätmobbningen säger Metta Fjelkner. Man lockas av den skenbara anonymiteten som Internet erbjuder och glömmer att både den man kommenterar och den som läser är kännande individer som påverkas på djupet av det man skriver. Att man dessutom går så långt i sina skriverier att man själv mår dåligt är nog inte alls ovanligt.

– Schulman säger också att han nu är beredd att arbeta mot nätmobbning. Det är bra. Det här visar också hur utsatta barn och andra kan bli ute på nätet. Detta borde var en väckarklocka både för föräldrar och för media, säger Metta Fjelkner.

I en uppmärksammad debattartikel "Media uppmuntrar mobbning", på SvD Brännpunkt den 12 december 2006, skrev Metta Fjelkner om medias mobbning som motarbetar skolans arbete mot mobbning och för respekt. "Det uppstår /.../ en kollision mellan skolans och mediernas förmedling av viktiga värden."


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55