Bra att religiösa inslag i undervisningen förbjuds

Alliansens partiledare har kommit överens om att religiösa inslag i skolundervisning ska förbjudas. - Vi välkomnar att regeringen har lyckats komma överens om detta, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Uppdaterad

Religiösa inslag i skolundervisning ska förbjudas. Det förklarade utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff på måndagen. Alliansens partiledare har även kommit överens om ett stopp för dolda ekonomiska bidrag. Vidare ska en misskött skola kunna stängas på ett par veckor.

- Vi är glatt överraskade att regeringen har kommit överens om att undervisningen i skolan inte ska ha en konfessionell karaktär, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

- Skolan ska vara likvärdig och undervisningen ska vila på en vetenskaplig grund. Därför ska religionsundervisning skötas av utbildade lärare, som kan ge en allsidig och objektiv kunskapsgrund om människans olika religioner, säger Metta Fjelkner.

- Det är viktigt att skolans läroplaner och kursplaner efterlevs och följs. Det är statens ansvar att se till detta, och därför är det bra att kontrollerna utökas.

- Det är också bra att regeringen vill skydda alla elever, oavsett om det är kristna eller muslimska friskolor. Eleverna ska slippa varje form av fundamentalism, säger Metta Fjelkner.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55