Stopp mot övervinster i friskolor

Lärarnas Riksförbund kräver att det införs ett förbud mot uttag av övervinster från friskolor. De vinster som finns ska komma lärare och elever till del. - Varje peng behöver stanna i skolan för att eleverna ska få bättre undervisning och mer kunskaper, säger Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförunds ordförande.

Uppdaterad

TV4Nyheterna har de senaste dagarna redovisat hur friskolekedjan John Bauergymnasiets grundare blivit mångmiljonär på de vinster som skolorna genererat. Och trots att eleverna vittnat om exempelvis lärarlösa lektioner och betyg i ämnen man inte haft, anser ägarna att eleverna får tillräckliga resurser.

- Det här är skattemedel. Det handlar om att elever inte har tillräckligt bra undervisning, att det finns för få lärare. Hur kan det då kan bli vinst i en verksamhet som bland annat för kommunernas del är en svår underskottspost? Det är något som inte stämmer, säger Metta Fjelkner.

Lärarnas Riksförbund ifrågasätter att skolpengen okontrollerat omvandlas till vinst och aktieutdelning till ägarna.

- Skolpeng är skattepengar som skickas med varje elev och varför dessa då ska omvandlas till privata vinster ifrågasätter jag. Det tycker jag är motbjudande! Varje peng behöver stanna i skolan för att eleverna ska få bättre undervisning och mer kunskaper, säger Metta Fjelkner.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55