Undersökning bekräftar: Kommunerna ointresserade av lärares fortbildning

Ny undersökning från Lärarnas Riksförbund visar att få kommuner överhuvudtaget bryr sig om lärares fortbildning i Lärarlyftet. Kommunerna vill inte betala lärarnas kurslitteratur och man vill inte heller ge pensionspoäng för denna fortbildning. - Det är upprörande att kommunerna inte vill ge pensionspoäng när lärare fullgör sitt arbete, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Uppdaterad

Det nya så kallade lärarlyftet verkar stå med tomma platser vid starten i januari. Lärarlyftet innebär att examinerade lärare ska få vidareutbilda sig och samtidigt behålla 80 procent av lönen. 3 000 kursplatser har förberetts men bara cirka 1 400 lärare har anmält sig att börja studera

- Vi kan tyvärr bekräfta den bild som ges i dag att kommunerna inte är intresserade av lärares fortbildning, säger Lärarnas Riksförbunds Metta Fjelkner.

- Många lärare har hyst stora förhoppningar om att nu äntligen kunna kompetensutveckla sig och bland annat förkovra sig i sina ämnen.

- Jag är djupt bekymrad. I vår undersökning finns flera exempel på att kommunerna inte är intresserade av skolans kvalitet och lärares kompetensutveckling. Detta gör att man återigen kan fråga sig om kommunerna verkligen vill ha ansvaret för skolan, säger Metta Fjelkner.

Lärarnas Riksförbund uppvaktade utbildningsminister Jan Björklund för två veckor sedan. Minister är medveten om problematiken och förbundet förväntar sig åtgärder från regeringshåll.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55