Kungen inviger Lärarnas Riksförbunds kongress i maj

H.M. Konung Carl XVI Gustaf kommer att närvara och tala vid invigningsceremonin på Grand Hôtel i Stockholm, fredagen den 23 maj, då Lärarnas Riksförbunds kongress öppnas. Inbjudna till kongressinvigningen är även gäster från Sveriges regering och riksdag, myndigheter och andra organisationer. – Att Kungen tackat ja till att invigningstala vid Lärarnas Riksförbunds kongress visar vilken betydelse skolan har, säger förbundsordförande Metta Fjelkner.

Uppdaterad

Vid kongressöppningen talar också statsminister Fredrik Reinfeldt och utbildningsminister Jan Björklund. Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, gästar kongressen lördagen den 24 maj då hon talar på PTKs kursgård på Djurö.

– Lärarnas Riksförbund har alltid framhållit kunskapens betydelse och under de senaste fyra åren haft som motto ”Ett litet land behöver stora kunskaper”. Detta arbete kommer att fortsätta och jag ser den stora uppslutningen av gäster på kongressen som ett bevis på att skolans roll som kunskapsförmedlare återupprättats, säger Metta Fjelkner.

– Sverige behöver en skola som ger alla barn samma chans. Grundläggande färdigheter som att läsa, skriva och räkna måste garanteras alla elever så att den fortsatta skolgången blir framgångsrik. Med kunskap och utbildning byggs välfärdssamhället och lärarnas roll i detta bygge kan inte underskattas. Därför måste det bli regel att lärare ska vara behöriga i de ämnen och skolformer de ska undervisa i.

– Med den breda uppslutningen av Sveriges ledande politiker får kongressens ombud en utmärkt bakgrund inför förbundets stora utbildningspolitiska diskussion på kongressen.

– Kungens närvaro vid öppningen ser jag som ett kvitto på att skolans roll nu är på väg att uppvärderas och därmed har Lärarnas Riksförbunds långsiktiga arbete givit frukt, säger Metta Fjelkner.

OBS! Media som vill bevaka kongressen – som pågår 23-26 maj – ska ansöka om ackreditering senast den 15 maj. Ansökan ställs till: Kerstin Egerblom, kongress@lr.se


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55