Lärarnas Riksförbund om den nu avslutade vårdkonflikten

– Vårdförbundet avtal visar att utbildning måste löna sig, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner. Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har efter sex veckords konflikt slutit ett centralt avtal.

Uppdaterad

– Vårdförbundet har stått upp för högre löner för sina medlemmar, huvudsakligen högutbildade kvinnor. Men det gäller inte bara treåriga utbildningar, utan hög grad våra medlemmar som har fyra och femåriga utbildningar och som verkligen är felavlönade, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Lägsta lön visar vägen

Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har efter sex veckords konflikt slutit ett centralt avtal för Vårdförbundets medlemmar. En snabbinkallad avtalskongress röstade på onsdagen ja för det slutliga avtalsförslaget från medlarna.

Avtal innebär bland annat en lägstalön om 21 100 kr som börjar gälla nästa år för den som har varit anställd minst ett år. Lägstalönen är en framgång för sjuksköterskorna som Lärarnas Riksförbund kan dra nytta av i kommande förhandlingar.

– Det är intressant att Vårdförbundet fått igenom lägstalönen. Det betyder att även lärarkåren får ett argument i nästa avtalsrörelse. Vårdförbundets och våra medlemmar har mycket gemensamt. Lärare har liksom sjuksköterskorna löner som inte motsvarar utbildningens längd eller arbetets betydelse, säger Metta Fjelkner.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55