Iransk lärare riskerar avrättning - Sveriges lärarorganisationer protesterar !

Sveriges lärarorganisationer – Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges universitetslärarförbund – protesterar mot att en lärare i Iran blivit dömd till avrättning efter en hastig rättegång.

Uppdaterad

Enligt rapporter från lärarnas världsorganisation Education International (EI) anklagades den 33-åriga läraren Farzad Kamangar för att vara medlem i den iranska delen av PKK och därmed terrorist. Han har tidigare varit aktiv i en kurdisk lärarorganisation som förbjöds.

– Vi protesterar mot fängslandet och tortyren av Farzad Kamangar, men också mot övergreppen mot andra fackligt aktiva. Vi kräver en omprövning av domen, samt att Kamangar får en ny och rättvis rättegång, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

– Vi står samfällt upp mot varje regim som försöker förbjuda och bestraffa lärare och andra som verkar för mänskliga och fackliga rättigheter, säger Lärarförbundets förbundsordförande Eva-Lis Sirén, tillika ledamot av styrelsen för Education International.

– Det är viktigt att Sveriges lärarorganisationer gemensamt och kraftfullt protesterar mot den iranska regimen. Vi hoppas att vi kan få många att stödja oss i denna protest – och givetvis att vi ska kunna stoppa dödsdomen, säger Christoph Bargholz, ordförande i Sveriges universitetslärarförbund.

Farzad Kamangar dömdes i februari 2008 till döden i en rättegång som varade i fem minuter, där hans advokat inte tilläts försvara honom. Trots stora ansträngningar från internationella organisationer att få domen omvandlad, bekräftades den i juli av högsta domstolen. Farzad Kamangar riskerar nu att avrättas omedelbart.

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran är oerhört svår. Amnesty International får varje vecka uppgifter om personer som har fängslats eller har dömts till döden, bland dem flera minderåriga som ska avrättas för brott begångna när de var minderåriga.

Läs mer om:
www.ei-ie.org/savefarzad

Kontakt och upplysningar:

Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00
Håkan Carlsson, presschef, Lärarförbundet, 070-867 39 86
Ulrika Herstedt, pressekreterare, Sveriges universitetslärarförbund, 070-796 36 30


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55