Nya varsel hotar skolan

Från allt fler kommuner kommer nya varsel inom skolan. Lärarnas Riksförbund protesterar kraftigt mot de neddragningar som aviserats. Kommunernas sparpaket drabbar skolan hårt. Staten måste öka de riktade bidragen till skolan i detta akuta läge, i förlängningen anser Lärarnas Riksförbund att skolan ska förstatligas igen. Det finns ingen annan väg om vi ska få en likvärdig skola i Sverige. Lärarnas Riksförbund oroas av att många lärare sägs upp i Norrbottenskommunerna. Just nu är det aktuellt med nya varsel i Luleå. Där blev det i veckan känt att ytterligare 150 lärare varslas, trots att man redan i höstas varslade 250 anställda i kommunen.

Uppdaterad

Eleverna drabbas
Lärarnas Riksförbunds andre vice förbundsordförande Sonja Åström varnar för att nedskärningarna kommer leda till fler elever i klasserna samt att fler elever kommer att drabbas av lärarlösa lektioner.

– Det kommer att få till följd att det blir svårare för eleverna att uppnå de fastställda målen. Dessutom kommer det att drabba de elever som behöver mest stöd. De kommuner som drar ner tar inte ansvar för kvaliteten och de stora förlorarna är eleverna!

Satsar inte på skolan
– Samtidigt vet vi att det finns pengar, eftersom politikerna i Luleå kommun satsar på ombyggnation av ishallen, samt nya vägbyggen. Det visar vilka prioriteringar kommunpolitikerna gör. Man väljer att inte satsa på skola och utbildning.

Fler kommuner kommer att drabbas
72 procent av Lärarnas Riksförbunds kommunombud i Norrbotten anser att de ekonomiska framtidsutsikterna ser dystra eller mycket dystra ut. Stora varsel bland lärarna väntas att bli aktuella i hälften av Norrbottens kommuner utöver de neddragningar som redan gjorts. Situationen är värre i Norrbotten än i övriga landet.

– Stora varsel av lärare har förekommit förut men skillnaden idag är att de i allt större utsträckning leder till uppsägningar. Detta är ohållbart, säger Sonja Åström.

Vid en regional konferens för ombud från Norrbotten och Västerbotten har det framkommit att det som nu drabbar Luleås skolor även är en realitet i övriga kommuner i de två nordligaste länen.

Lärarnas Riksförbund kommer har bjudit in samtliga medlemmar i Luleå till en manifestation mot nedskärningarna inom skolan samt informationsmöte den 26/2 kl 15.00 i sessionssalen, Stadshuset, Luleå.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55