Friskolor kan göra en samhällsinsats - och lyfta lärarnas löner

Kritiken mot fristående skolors vinster bör tas på allvar. Det menar Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner i en kommentar till Lars Ohlys debattartikel i Dagens Nyheter, ”Skolan är en sedelpress för aggressiva aktiebolag” (http://www.dn.se/debatt/skolan-ar-en-sedelpress-for-aggressiva-aktiebolag-1.1150099) , som kritiserar vinstuttagen i fristående skolor.

Uppdaterad

- Det är viktigt att fundera över hur vi i Sverige ska kunna se till att långsiktigheten i skolan säkras, oavsett huvudman, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

 

Riskkapitalbolag bygger sin verksamhet på att äga objekt i mellan 2 - 5 år för att därefter sälja vidare. Vid denna försäljning är det i praktiken elevernas skolgång som kan förändras.

 

Elever går 9 år i grundskolan, elever är mycket känsliga för att inte få fortsätta med sin lärare och sina kamrater. Vem tar ansvar för eleverna i skolor som ägs av rikskapitalister?

 

- Fristående skolor går med vinst, det är känt. Jag menar att seriösa fristående skolhuvudmän som exempelvis Kunskapsskolan kan göra en viktig samhällsinsats för dessa vinster. Svenska lärare har nästan de allra lägsta lönerna i Europa, säger Metta Fjelkner.

 

- Om en fristående skola höjer lönerna för vissa av sina lärare rejält, cirka 10 000 kronor per månad, skulle det sätta tryck på den kommunala skolans lärarlöner. Och läraryrket skulle åter kunna konkurrera med andra jämförbara utbildningar.

 

- Tänk om exempelvis Kunskapsskolan kunde gå före och inrätta lektorat på sina gymnasieskolor och även ge dem löner som motsvarade deras långa studietid?

 

- De fristående skolorna har alla möjligheter att konkurrera med kvalitet, säger Metta Fjelkner.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55