Elever och lärare ”vänner” på Facebook

Var tredje elev (35 procent) är vän med sin lärare på Facebook eller annan community. Det visar en undersökning som presenteras av Lärarnas Riksförbund på Bok- och biblioteksmässan i dag. - Detta är en helt ny dimension i lärar-elev-relationen, säger Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund. 

Uppdaterad

1 500 elever, föräldrar och lärare har fått svara på frågor om hur de använder och ser på sociala medier. Undersökningen visar att relationen mellan lärare och elever har fått en ny dimension. Var tredje elev är vän med en eller flera på Facebook eller annan community.

- Självklart väcker det frågor om integritet och ansvar, säger Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund. 

Eleverna är mer positiva till att vara ”vänner” med lärare i communities än vice versa. 73 procent av eleverna skulle acceptera en vänförfrågan från en lärare.

Lärarna är mer tveksamma. 20 procent tror att de skulle acceptera en vänförfrågan från en elev.

Det främsta skälet – för både lärare och elever - till att inte vilja ha kontakt i communities är integriteten. 

- Det finns uppenbarligen baksidor. Sociala medier måste hanteras med respekt för lärares och elevers integritet. Det får inte bli en extra arbetsbelastning för lärare. Detta är frågor som måste diskuteras. Därför har vi gjort den här rapporten, säger Metta Fjelkner.

Lärarnas Riksförbund presenterar rapporten Elever och lärare online vid ett seminarium på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

 


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55