Kommentar till vilseledande artikel i Svenska Dagbladet

I dagens Svenska Dagbladet vilseleds läsarna att tro att Lärarnas Riksförbund tagit ställning för en kommande motion från Sverigedemokraterna. Detta är fel.

Uppdaterad

I en artikel med den missvisande rubriken ”SD:s betygsförslag får lärarstöd” vilseleder tidningen läsarna att tro att Lärarnas Riksförbund vill att betyg ska ges från årskurs fyra. Istället förordar förbundet betyg från årskurs sex eller sju.

– Vi vet inget om Sverigedemokraternas motioner och vi företräder inte betyg från årskurs fyra. Vi anser att det är tillräckligt med skriftliga omdömen och utvecklingssamtal för de yngre eleverna. Det är mycket beklagligt att tidningen vinklar sin artikel så mycket att sanningen blir lidande, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.


Det förbundets ordförande Metta Fjelkner sagt till SvD:s reporter var att Lärarnas Riksförbund anser att de ämnen som ingår i NO och SO-blocken ska behandlas som enskilda ämnen.

Förbundet är inte för sammanfattande blockbetyg eftersom det förminskar de enskilda ämnenas betydelse. Och det är faktiskt det enda som Metta Fjelkner säger i artikeln. Men rubriken och ingressen får tyvärr läsarna att tro något annat.

Däremot anser förbundet att det är läge för regeringen och oppositionen att göra upp om betygen över blockgränserna.

Metta Fjelkner uppmanade redan under valrörelsen utbildningsminister Jan Björklund och den rödgröna oppositionen att nå en enighet om betygen. Både Lärarnas Riksförbund (Saco) och Lärarförbundet (TCO) anser att det inte håller att fortsätta bråka om en sådan detaljfråga som huruvida betygen ska sättas i sexan eller sjuan.

– Det var tydligt redan efter de stora skolpolitiska utspelen från båda blocken under valrörelsen att det finns en historisk chans att komma överens om betygen, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner.

För kommentarer:


Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55