Lärare får digital kompetensutveckling

Tre lärare från Råsundaskolan i Solna har utsetts till vinnare som Årets SMARTaste lärarlag. De prisas med fyra dagars kompetensutveckling på Malta i september.

Publicerad

SMART Stafetten 2013 är ett återkommande tävling pris som Lärarnas Riksförbund och Netsmart årligen arrangerar tillsammans. Syftet till priset är att öka lärarnas digitala kompetens för de undervisningsverktyg som ofta köps in, men utan kompetensutveckling.

Genom detta kompetensutvecklingspris vill Lärarnas Riksförbund och Netsmart, tillsammans hjälpa till att öka den digitala kompetensen för lärarna samt lära dem hur man kan spara tid genom att börja arbeta digitalt.

Vinnarna i år är;
Pontus Westberg, Lorentz Persson, Bengt Andersson, alla tre arbetar på högstadiet på Råsunda skola i Solna, Inriktning mot kultur och idrott.

Motivering är:
”Det vinnande bidraget visar på en stark vilja att utveckla sitt lärande och möta den digitala verkligheten, vilket är en stor utmaning både i skola och samhälle.”

Alltfler satsar på digitala verktyg i skolan
– Jag gläds å dessa lärares vägnar. Jag har själv gått den utbildning de ska få och kan intyga att den digitala kompetensen ökar. Vi ser att allt fler skolor i Sverige satsar på IT och digitala verktyg i skolan, så som SMARTboard, datorer och läsplattor. Vi vill genom detta pris uppmuntra lärarna i de pedagogiska frågorna kring IT och hur dessa digitala verktyg kan förenkla och förbättra undervisningen, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Lärarna kan använda ett digitalt undervisningsverktyg där de tillsammans med eleverna kan ha en gemensam interaktiv genomgång och därefter kan de dela med sig av lektionen till eleverna som sedan kan jobba vidare på egen hand tex på sina datorer, säger Bo Jansson.

Gäller att också satsa på fortbildning
– Över 15 000 klassrum i Sverige har SMARTboard idag. Kompetensen kring hur man använder den interaktiva tavlans fulla potential ser väldigt olika ut på skolorna runtom i landet. Vi ser att många satsar på hårdvara, dvs tavlan, men inte på utbildning, säger Alexandra Blomberg, affärsutvecklingschef på Netsmart.

– Därför är vi mycket glada över att arrangera detta pris tillsamman med Lärarnas Riksförbund, då fokus under denna kompetensutvecklings resa ligger på pedagogiska frågor och lärarna får lära sig hur de kan skapa interaktivt innehåll för sin undervisning, dela med sig av lektioner till andra lärare, och därmed kunna spara tid, säger Alexandra Blomberg.  


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55