Behövs större ansvar för likvärdigheten i svensk skola

– De uppgifter som har framkommit inför Uppdrag Gransknings sändning i kväll är skandalösa. Jag är upprörd över hur skolledare kan välja bort elever och uttala sig respektlöst om ungdomar. Det säger Lärarnas Riksförbund ordförande Bo Jansson i en kommentar till kvällens program som visar att flera svenska friskolor väljer bort elever.

Publicerad

– Vi i Lärarnas Riksförbund driver hårt frågan om likvärdigheten i det svenska skolsystemet och om likvärdiga möjligheter för alla elever i Sverige. Vi reagerar starkt på att man bryter mot skollagen och väljer bort elever, som inslaget i Uppdrag granskning visar, säger Bo Jansson.

Det är inte givet att alla skolor kan ta emot alla elever i alla lägen. Men det måste finnas en öppenhet och transparens för hur skolor antar elever i dag. Det fria skolvalet vilar helt på att det finns ett förtroende hos elever och föräldrar.    

– Det här visar, det vi i LR har krävt länge, att politikerna behöver ta ett större ansvar för likvärdigheten i svensk skola. Vi stödjer också en stark Skolinspektion och det här visar behovet av mer offensiva insatser från Skolinspektionen, avslutar Bo Jansson.  


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55