Lewin och lärarna överens - staten får inte abdikera från skolan

Leif Lewins utredning visar att kommunaliseringen misslyckats. Lärarna håller med och vill ha statlig skola nu. Det är två faktorer som borde få kommunerna att inse att deras tid som skolans huvudman är slut.

Publicerad

I dag presenterades den stora statliga utvärderingen av kommunaliseringen av skolan. Det är en utredning som i grunden skakar om dagens skolsystem. Vi ser hur pressade och stressade kommunskolans förespråkare är nu.

- Med stor tydlighet slår utredaren professor Leif Lewin fast att kommunaliseringen av skolan misslyckats. Tydligare än så kan det inte bli. Misslyckat är det och konsekvenserna ser vi varje dag i skolan. Det är sjunkande elevresultat, färre och färre som vill bli lärare och likvärdigheten är så gott som utplånad, säger Bo Jansson ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Enligt Lärarnas Riksförbunds nya undersökning vill åtta av tio lärare att staten övertar huvudansvaret för den svenska skolan. Hela 94 procent av dessa lärare anser dessutom att en sådan reform är angelägen. Stödet för att staten nu ska ta ett helhetsansvar för skolan är extremt starkt i hela lärarkåren.

- Nu måste vi snabbt få till akuta satsningar för bättre löner och rimliga arbetsvillkor för lärarna, men samtidigt också påbörja processen mot ett nytt modernt statligt huvudmannaskap.

- De som hävdar att skolan inte orkar med en reform till har fel. Argumentet att "skolan behöver inte en stor omorganisation" håller inte. Det blir en ombildning för byråkrater - inte för lärare och elever. I klassrummet blir reformen inte krånglig eller svår att genomföra. Det blir bara mer likvärdigt, tydligare ledarskap och hållbar finansiering. Det är hela förändringen för oss och den välkomnar vi, säger Bo Jansson.

Efter dagens utvärdering av kommunaliseringens effekter går det inte att blunda för den förändring som är nödvändig. Kommunerna kommer behöva spela en roll i framtidens skola, men det är nu hög tid att blicka framåt, och påbörja en process för ett nytt modernt huvudansvar.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55