Lärarförhandlingar har strandat

Lärarnas Riksförbunds och Lärarförbundets samverkansråd har idag varslat om blockad mot nyanställningar. Det sker efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för lärare i skolföretag anslutna till de Kommunala företagens samorganisation (KFS) strandade under onsdagen - efter månader av förhandlingar.

Publicerad

Under onsdagen sa Lärarnas samverkansråd (som består av Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet) nej till KFS slutbud eftersom det inte var i nivå med överenskommelser om lärarlöner på andra kommunala och fristående skolor. Därefter sa KFS upp förlängningen av avtalet. För att få till stånd ett avtal om acceptabla lönenivåer varslar lärarfacken idag därför om blockad från den 2 juli mot de viktiga nyanställningarna inför höstterminen.

Avtalet rör 56 skolföretag anslutna till KFS, där Göteborgs högre läroverk, Lundsberg och Sigtuna humanistiska läroverk hör till de största.

-      

Det är orimligt att de här företagen ska komma billigare undan än kommunerna. Vi kan inte säga ja till ett bud som innebär lägre löneökningar än hos andra arbetsgivarorganisationer, säger Bo Jansson och Eva-Lis Sirén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund respektive Lärarförbundet i en gemensam kommentar.

Lärarfacken kräver också att KFS-företagen tar sin del av ansvaret för att höja läraryrkets attraktivitet.

-      

Det finns en bred uppslutning i samhället för högre lärarlöner. Det ska inte KFS ställa sig utanför. Dessa skolföretag får samma skolpeng som andra. Det är pengar som inte ska användas till vinst, utan till elevernas viktigaste resurs: lärarna. Det sticker extra i ögonen att högprofilerade skolor som Lundsberg, Sigtuna och Göteborgs högre läroverk nekar sina lärare samma löneförhöjningar som lärare på andra skolor får, säger Bo Jansson och Eva-Lis Sirén.

Följ utvecklingen på lr.se!


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55