Lyssna, Göran Hägglund: ”Statlig skola bäst för både lärare och elever”

Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson går ut i Expressen idag och stödjer kraven på statlig skola. Han skriver i en debattartikel, tillsammans med Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande Anders Almgren, att ”kommunaliseringen av skolan är ett misslyckande."

Publicerad


I debattartikeln ”Statlig skola bäst för både lärare och elever”

skriver de:

”Vi måste våga erkänna att kommunaliseringen av skolan är ett misslyckande. Vi måste kunna göra en gemensam skolsatsning över hela landet. Vi måste vilja återupprätta skolan som en samhällsbärare. Det bästa sättet är att staten tar det fulla ansvaret för vår skola och därmed ger lärarna frihet och ansvar. Med denna tillit kommer vi att kunna skapa en skola för alla.”

- Jag är glad att Alf Svensson har gått ut med oss i Lärarnas Riksförbund, och menar att statens måste ta ett mycket starkare ansvar för skolan, säger Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande Anders Almgren i en kommentar till artikeln.

Hägglund måste lyssna på Svensson
Kristdemokraternas

Ungdomsförbund, KDU, har förstått problemen och förordar redan en statlig skola. Lärarnas Riksförbund uppmanar nu Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att samla partiet och anta utmaningen och

förändra det som är fel.

- Liksom Hägglund vill ha en statlig hälso- och sjukvård med målet en jämlik vård, så borde detsamma gälla för skolan. En jämlik skola behöver staten som en garant för att resurser fördelas rätt, säger Anders Almgren.

- Jag hoppas att Göran Hägglund nu lyssnar på partiets nestor, Alf Svensson, som har både erfarenhet och insikt i de längre skeendena och som ser att vi nu har kommit till vägs ände med den kommunala skolan, säger Anders Almgren.

Skolan är ett lotteri idag
För eleverna är skolan i dag ett skollotteri där valet av kommun avgör hur man ska lyckas i resten av livet. Det är inte bra ens för de som vinner en bra skolgång.

Lärarnas Riksförbunds stora väljarundersökning visar att

en majoritet av väljarna, oavsett partisympatier, vill se ett statligt huvudansvar för grund- och gymnasieskolorna.

Debattartikeln "”Statlig skola bäst för både lärare och elever”

" i Expressen:

http://www.expressen.se/debatt/statlig-skola-bast-for-bade-larare-och-elever/länk till annan webbplatsUndersökningen "Så tycker de svenska väljarna"


http://www.lr.se/opinionpaverkan/undersokningar/arkiv/satyckerdesvenskavaljarna.5.2131e309146c51dbf30c226d.html

länk till annan webbplats


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55