Lärarnas Riksförbund efter MP:s miljardsatsning på lärarlöner: Helt rätt!

Miljöpartiet föreslår idag en ny statlig satsning på lärarlöner. Lärarnas Riksförbund är helt övertygade om att det är rätt väg att gå.

Publicerad

Nu står det klart att den största utgiftsposten i Miljöpartiets budget går till lärarna.  – Det är en jättesatsning, men också ett helt nödvändigt steg för att höja attraktiviteten i läraryrket och få fler duktiga elever att vilja bli lärare. Det handlar om lön, lön, lön, och bra arbetsvillkor, säger Anders Almgren, förste vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Anders Almgren konstaterar att lärarna är i fokus i både Miljöpartiets och Socialdemokraternas budget. - Nu är det upp till regeringspartierna att matcha denna satsning, för oavsett vem som vinner valet, behövs mer pengar till lärarnas löner, säger Almgren.

Om denna satsning blir verklighet är det ytterst välkommet, men om satsningen ska ge en ökning på 10 000 kronor mer i månaden måste kommunerna ta ett stort ansvar för den fortsatta löneutvecklingen. Det är därför viktigt att kommunerna inte använder denna satsning som en hävstång för att lägga sig platt i kommande löneöversyner. För många av de kommunala huvudmännen har låtit lärarnas löner släpa efter år efter år. Det är synd att kommunerna inte förstår detta själva. En satsning på bra lärare är en satsning på framtiden.

-Kommunerna kan inte bara luta sig tillbaka och tänka att staten nu löser alla deras problem. De är fortsatt huvudman och måste ta sitt ansvar för den fortsatta löneutvecklingen, poängterar Almgren.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55