Bra att skärpa kraven på friskolor

Friskolor ska inte kunna skapa ett utrymme för vinst genom att hålla nere kostnaderna för lärare jämfört med kommunala skolor. Därför är det är bra att Socialdemokraterna nu föreslår en skärpning av reglerna för friskolor genom ett så kallat lärarkostnadsmått. Det säger Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande Anders Almgren i en kommentar till Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons utspel idag.

Publicerad

- Det fanns för många år sedan en förhoppning att etableringen av friskolor skulle bidra till att läraryrkets status höjdes, med höjda löner och fler alternativa jobbmöjligheter. Tyvärr kan vi konstatera att dessa förhoppningar har kommit på skam. Friskolorna har genomgående hävdat att de inte har haft råd att satsa mer på lärarna. Allt för ofta har friskolor hållit ned lärarnas löner och villkor för att skapa ett utrymme för vinst. Det är inte acceptabelt, säger Anders Almgren.

- Det är hög tid att politiken tar ett ansvar för att stävja de friskoleaktörer som på detta utstuderade sätt pressar löner och villkor för de som har ansvaret för själva kärnverksamheten. Så länge lärarnas löner släpar efter så mycket som de gör, bör friskolornas överskott återinvesteras i verksamheten - i synnerhet i lärarna. Förslaget om lärarkostnadsmått skapar förutsättningar för att det verkligen ska kunna ske. Sverige har inte råd att inte satsa på lärarna. Det gäller även friskolorna, säger Anders Almgren.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55