Bo Jansson: Det är ett stort misslyckande

Skolverket presenterade en ny rapport nu på morgonen. Rapporten visar att det nu är ännu färre på yrkesprogrammen som tar ut examen. Antalet har minskat till 66 procent, det är en nedgång med åtta procent sedan den nya gymnasieskolan infördes 2011.

Publicerad

- Detta är inget annat än ett stort misslyckande! Syftet med hela reformen var att öka genomströmningen alltså att fler skulle ta examen. Nu blev det precis tvärt om, säger Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

En viktig del i gymnasiereformen 2011 var att yrkesprogrammen fick färre teoretiska ämnen och fler yrkesförberedande delar.  Men antalet som tar examen har minskat i många år. Denna rapport visar att inte heller den nya gymnasiereformen kunde vända denna trend.

- Politikerna måste inse att deras lösningar inte fungerar och tänka om. Problemen startar inte i gymnasiet, utan långt tidigare. Det måste till en mer grundläggande analys av elevernas behov för att komma tillrätta med avhoppen. Det krävs en långsiktig strategi över blockgränserna, säger Bo Jansson.

Bo Jansson håller med Skolverkets generaldirektör

- Jag håller verkligen med Anna Ekström om att det behövs ordentliga satsningar på skolan. Alla elever måste få chans att lyckas, så är det inte idag, säger Bo Jansson.


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55