Fyra lärare prisas som Sveriges främsta i entreprenörskap

Tävlingen ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap” uppmärksammar lärare som lockar elevers intresse för att starta egna företag. De hjälper eleverna att utveckla sina förmågor i samarbete, kreativitet och problemlösning. Det är i år två lärare från Sundsvall och två från Malmö som prisas.

 

– Sverige behöver engagerade ungdomar för att forma vår framtid. Entreprenörskap i skolan krävs för att inspirera och uppmuntra eleverna att tänka utanför ramarna. Det är därför viktigt att särskilt uppmärksamma de lärare som dagligen jobbar engagerat med dessa frågor, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Första pris går till Anneli Johansson och Anneli Näsberg som jobbar med Ungt Förtagande (UF) på Hedbergska skolan och Sundsvalls gymnasium i Sundsvall.

Vi har världens bästa jobb, och att arbeta med Ungt Företagande och entreprenörskap gör att vi varje morgon går till jobbet med ett leende på läpparna. Denna fina utmärkelse gör oss glada och stolta och vi ser fram emot att  fortsätta utveckla vårt arbete på Hedbergska skolan i Sundsvall, säger Anneli Johansson.

Det är alla fantastiska möten med elever som ger oss energi. Vårt samarbete medför att eleverna får ut så mycket mer av undervisningen. Vi har dessutom bra kollegor som man kan utbyta idéer med och som kan bidra med kunskaper, säger Anneli Näsberg.

Andra pris går till Sandra Magnusson från Malmö SFI-skola och Folkuniversitetet i Malmö.

 

Jag är väldigt glad för att jag tilldelats priset. Min undervisning utgår från att de studerande äger sitt eget lärande och jag utgår från deras egna intressen i största möjliga utsträckning. Mitt förhållningssätt och metoden skapar motivation hos eleverna eftersom alla i klassen har samma mål och vi har ett tydligt framtidsfokus, säger Sandra Magnusson.

Tredje pris går till Karin Ekelund, förstelärare Malmö Borgarskola.

Jag känner mig hedrad av utmärkelsen. Med genuint intresse och passionerat engagemang för entreprenörskap, i dess vida bemärkelse, tänker jag vidareutveckla mitt arbete. Jag tror tveklöst på att entreprenörskap är en av skolans och vårt samhälles framgångsfaktorer - en av nycklarna till högre måluppfyllelse, säger Karin Ekelund. 

Om tävlingen:

Tävlingen arrangeras av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv. Prisutdelningen äger rum under dagen den 20 september 2016. Juryn består av Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, och Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv.

Vid bedömning av olika projekt eller lärarinsatser har juryn att ta hänsyn till:

  • Hur väl läraren lyckas utveckla elevernas entreprenöriella förmågor, som till exempel kreativitet, samarbetsförmåga och initiativkraft.
  • Hur väl läraren främjar elevernas företagsamhet
  • Hur väl läraren främjar samverkan mellan skolan och det lokala näringslivet.

Priser:

Första till tredje pris i tävlingen är en studieresa till ett annat EU-land, där vinnarna ges tillfälle att skaffa sig nya intryck av entreprenörskap och undervisning i entreprenörskapsämnet. Förstapristagaren kommer även att bjudas in till en lunch med Prins Daniel, som är mycket engagerad i frågor som rör ungdomars entreprenörskap.