Skånelärare tar hem årets La Rochelle-stipendier

För sjätte året i rad delar Lärarnas Riksförbund och Fransklärarföreningen, FLF, ut två stipendier för fortbildning i franska staden La Rochelle. Stipendierna vänder sig till musikintresserade fransklärare och frankofona musiklärare.

Stipendiet tilldelas Lena Larsson, som undervisar i franska och musik på Källebergskolan i Eslöv, och Cecilia Rosenqvist, som undervisar i franska och spanska på gymnasieskolan Nova Academy i Simrishamn.

Båda stipendiaterna använder sig av musik i sin språkundervisning och får nu en efterlängtad möjlighet att utveckla detta på plats i Frankrike tillsammans med franska lärare.

– Jag har alltid använt musiken som medel i min franskundervisning och med gott resultat hos mina elever. Grammatik, ord, meningsbyggnad, språkrytm och språkmelodi leks in via sånger, rim och ramsor och eleverna tycker det är ett kul sätt att lära, säger Lena Larsson.

– Dagens hjälpmedel med internet, musikvideos på Youtube, Spotify mm gör det lätt att se artisterna framföra sina verk, hänga med i de textade versionerna, tom sjunga karaoke om man så vill. Det är ett fantastiskt roligt och motiverande sätt att lära sig franska på och eleverna gillar det verkligen, säger Cecilia Rosenqvist.

– Vi anser att fortbildning för lärare i moderna språk över tid har varit eftersatt och lågt prioriterad. Språklärare måste få möjligheter att regelbundet delta i fortbildning, inte bara om undervisningsspråket, utan också på och med undervisningsspråket. Många lärare ägnar lov- och semestertid åt att hålla igång sina språkkunskaper, men det är i grunden arbetsgivarens ansvar att alla språklärare kan behålla och utveckla sina språkkunskaper, till fördel för eleverna och undervisningen, säger Ragnar Sjölander, Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse och ledamot  i förbundets ämnesforum för moderna språk.

– Våra stipendiater är de enda utländska deltagarna i denna kurs. Alla har kommit tillbaka mycket nöjda efter tre intensiva kursdagar med franska kolleger. För oss i stipendiejuryn är det också roligt att vi varje år kunnat skicka så kvalificerade deltagare att vi åter erbjudits dessa två eftertraktade platser, säger Françoise Sule, Fransklärarföreningen.

Stipendiet avser reskostnader, kost, logi och deltagande i fortbildningskursen "La Chanson francophone – Elaborer des projets autour de la chanson francophone” som äger rum den 31 januari – 2 februari 2018 i La Rochelle på franska atlantkusten.

Kontaktuppgifter:

Lena Larsson: 070-551 38 25

Cecilia Rosenqvist: 076-174 24 45

För kommentarer:

Ragnar Sjölander, Lärarnas Riksförbund, 070-760 19 30

Françoise Sule, Fransklärarföreningen, 070-792 99 23