Information angående corona-pandemin och covid-19

För dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare

Här har vi samlat information om coronapandemin som berör dig som är lärare eller studie- och yrkesvägledare. På sidan finns även frågor och svar med anledning av corona, och länkar till coronarelaterade artiklar i tidningen Skolvärldenlänk till annan webbplats. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Detail of coronavirus test sample
Riktlinjer kring covid-19 i skolan

Riktlinjer kring covid-19 i skolan

Lärarnas Riksförbund har konkretiserat vad Folkhälsomyndighetens, FHM, generella rekommendationerna kring covid-19 kan innebära för skolmiljön.

Så här bör de generella riktlinjerna tolkas för dig som arbetar i skolan
FAQ och länkar kring corona

FAQ och länkar kring corona

Här har vi samlat frågor, svar och användbara länkar för dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare i skolan.

Läs vår FAQ

Regler om förskolor och skolor behöver stänga på grund av coronaviruset eller covid-19

Huvudmän har under pandemin givits ökad flexibilitet i regelverket vad gäller hur och när de erbjuder utbildning. Läs information om detta på Skolverkets webbplats: https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/coronaviruset-och-covid-19---regler-for-skolor-och-forskolor/regler-for-forskolor-och-skolor-som-ar-oppna-stangda-eller-varit-stangda-under-coronapandeminlänk till annan webbplats

Checklista

Lärarnas Riksförbund har tagit fram en checklista för skolmiljön utifrån FHM:s generella rekommendationer kring covid-19. Använd checklistan för att se vad skolledningen redan i dag har genomfört för åtgärder på skolan – men också för att se om det är fler åtgärder som de behöver vidta på din skola.
Skriv ut checklistan och ta med den som underlag i kontakten med rektor.länk till annan webbplats

Regeringen har tillfälligt slopat karensavdraget

Karensavdraget ersätts tillfälligt med anledning av coronaviruset så att människor vid sjukdom stannar hemma. Den anställde får i efterhand ersättning från Försäkringskassan.

Samma belopp gäller alla som beviljas ersättningen. Från den 1 januari 2021 höjdes ersättningen från 804 till 810 kr per dag, vilket motsvarar den maximala ersättningen man kan få i sjukpenning.

Läs mer på Försäkringskassans webbplats.länk till annan webbplats

Samtalsstöd för alla medlemmar

I dessa oroliga tider kan det vara många som funderar på hur coronapandemin kan påverka olika delar av livet. Därför öppnar Lärarförsäkringar upp samtalsstödet, som annars ingår i sjukförsäkringen, för alla medlemmar som behöver någon att prata med.

Med samtalsstödet kan du få hjälp att hantera stress, missbruk, relationsproblem, ekonomiska och juridiska problem eller förändringar i livet.

Ring anonymt dygnet runt på telefon 0200-­22 22 82. De som svarar är socionomer, psykologer, familjerådgivare, alkohol-­ och drogexperter, jurister och ekonomer.


STÖDMATERIAL FÖR DIG SOM ÄR OMBUD

Logga in för att ta del av stödmaterial för dig som är ombud


Uppdaterad