Riktlinjer kring covid-19 i skolan
Lärarnas Riksförbund har konkretiserat vad Folkhälsomyndighetens, FHM, generella rekommendationerna kring covid-19 kan innebära för skolmiljön.
Här har vi samlat information om coronapandemin som berör dig som är lärare eller studie- och yrkesvägledare. På sidan finns även frågor och svar med anledning av corona, och länkar till coronarelaterade artiklar i tidningen Skolvärlden. Sidan uppdateras kontinuerligt.
För att undvika trängsel och minska smittspridning har regeringen beslutat om en förordningsändring som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet.
Beslutet innebär att huvudmannen för en grundskola som är öppen för eleverna kan besluta att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken, om det behövs för att kunna följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer som avser sjukdomen covid-19. Motsvarande möjligheter finns sedan tidigare för öppna gymnasieskolor.
Innan fjärr- eller distansundervisning tas till som åtgärd behöver huvudmannen först ha konstaterat att övriga åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket är uttömda. Huvudmannen måste därför i första hand överväga andra möjligheter för att se till att eleverna håller tillräckligt avstånd genom att exempelvis anpassa schemaläggningen, tillfälligt nyttja andra lokaler som är lediga eller förlänga skoldagen på så sätt att vissa elever får undervisning i skolans lokaler på förmiddagen och andra elever får undervisning i skolans lokaler på eftermiddagen.
Huvudregeln i skollagen är närundervisning. Det är också denna undervisningsform som lämpar sig bäst för elever i allmänhet. När det gäller fjärr- eller distansundervisning bör huvudmannen därför även överväga om det är lämpligt att bedriva sådan undervisning med hänsyn till elevernas olika förutsättningar och behov. Vid val av undervisningsform ska huvudmannen också ta hänsyn till att eleverna i grundskolan utan kostnad ska ha tillgång till lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning och att även elever som får fjärr- eller distansundervisning har rätt till skolmat.
Bestämmelsen omfattar inte grundsärskolan och specialskolan.
Lärarnas Riksförbund har konkretiserat vad Folkhälsomyndighetens, FHM, generella rekommendationerna kring covid-19 kan innebära för skolmiljön.
Här har vi samlat frågor, svar och användbara länkar för dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare i skolan.
Från och med 15 december ändrade Försäkringskassan tidsgränserna för intyg när det gäller sjukpenning och vab. Det innebär att intygen kommer begäras in från dag 22. Syftet är att avlasta sjukvården och underlätta för allmänheten med anledning av den svåra situation som samhället nu befinner sig i. Detta gäller under en begränsad period
Läs mer på Försäkringskassans webbplats.
Regeringen har beslutat att huvudmän ska få en ökad flexibilitet i hur och när de erbjuder utbildning. Riksdagen har beslutat om en ny lag som möjliggör stängning av skolverksamheter. Läs information på Skolverkets webbplats.
Lärarnas Riksförbund har tagit fram en checklista för skolmiljön utifrån FHM:s generella rekommendationer kring covid-19. Använd checklistan för att se vad skolledningen redan i dag har genomfört för åtgärder på skolan – men också för att se om det är fler åtgärder som de behöver vidta på din skola.
Skriv ut checklistan och ta med den som underlag i kontakten med rektor.
Karensavdraget ersätts tillfälligt med anledning av coronaviruset så att människor vid sjukdom stannar hemma. Den anställde får i efterhand ersättning från Försäkringskassan.
Samma belopp gäller alla som beviljas ersättningen. Från den 1 januari 2021 höjdes ersättningen från 804 till 810 kr per dag, vilket motsvarar den maximala ersättningen man kan få i sjukpenning.
På Skolvärlden.se finns många artiklar som handlar om corona.
Logga in för att ta del av stödmaterial för dig som är ombud