Kampanjer om lärares undervisningstid

”På lärarnas sida” (2019), "Det går - men det är inte rätt" (2018) och "Mer tid för varje elev" (2016)

Här hittar du information om kampanjerna och de filmer som användes i sociala medier för att beskriva problemet och föreslå lösningarna.

Undervisning av god kvalitet skapas inte av sig själv, den behöver förberedas och efterarbetas. Tid som idag inte finns. Vi är på lärarnas sida – ge lärare mer tid!


Kampanjen "Ge lärare mer tid!" (2019)

Kampanjen ”Ge lärare mer tid!” våren 2019 innehöll fyra informationsfilmer där vi beskrev problemet och föreslog lösningar.

Filmerna nedan släpptes i våra sociala kanaler i mars och april 2019.

Högerklicka på filmen och dela.

Filmen släpptes den 19 mars kl. 20:00

För 20 år sedan var undervisningstiden reglerad sen dess har undervisningstiden ökat med två timmar i veckan. Därför behöver vi bestämd undervisningstid tycker Lärarnas Riksförbund.

Högerklicka på filmen och dela.

Filmen släpptes den 26 mars kl. 20:00

Två av tre lärare har nästan ingen tid till förarbete innan lektionerna. Lärarnas Riksförbund tycker att varje lektion kräver minst en timme för- och efterarbete.

Högerklicka på filmen och dela.

Filmen släpptes den 2 april kl. 20:00.

Fyra av fem lärare har nästan ingen tid till efterarbete efter lektionerna. Lärarnas Riksförbund tycker att varje lektion kräver minst en timme för- och efterarbete.

Högerklicka på filmen och dela.

Filmen släpptes den 9 april kl. 20:00.

Var tredje lärare tvingas vikariera två och en halv timme per vecka. De timmarna ska istället användas till för- och efterarbete tycker Lärarnas Riksförbund.


Kampanjen "Det går — men det är inte rätt" (2018)

2017–2018 tydliggjorde vi lärares ofta absurda arbetssituation genom fyra filmer. Där jämförde vi med andra yrkesgrupper: en kock, en operasångare och en ishockeyspelare. För regin stod Alexandra Dahlström. Se filmerna på Facebook, och hjälp oss gärna att dela och sprida dem.

Klicka på bilden för att se filmen och dela.

Visst vore det absurt om en kock, ishockey­spelare eller operasångare inte fick tillräck­ligt med tid att förbereda sig? Att tiden inte finns är tyvärr verklighet för många lärare.

Klicka på bilden för att se filmen och dela.

Tänk om en kock skulle behöva börja hacka lök på vägen till restaurangen? Det är dags att även lärarna ges rätt förutsättningar. En timmes undervisning kräver minst en timmes förberedelse.

Klicka på bilden för att se filmen och dela.

Vad har en målvakt och en lärare gemen­samt? De båda behöver prestera inför en publik. Det kräver tid för förberedelse. Men lärarna får allt mindre tid till det som är av­görande för undervisningens kvalitet. Det är oacceptabelt.

Klicka på bilden för att se filmen och dela.

Visst vore det absurt om en operasångare inte fick tillräckligt med tid att förbereda sig inför sin prestation? Även läraryrket handlar om att prestera inför en publik. Det är dags att även lärarna ges rätt förutsättningar på sin arbetstid.


Kampanjen "Mer tid för varje elev" (2016)

2016–2018 drev vi kampanjen ”Mer tid för varje elev”. Här är filmerna vi släppte på temat. Se dem och sprid dem!

Klicka på bilden för att se filmen och dela.

En lärare har hundratals relationer med elever och föräldrar att underhålla. Men idag räcker tiden bara till 3 minuter i veckan för varje elev. Lärare behöver tid att bygga relationer.

Klicka på bilden för att se filmen och dela.

Endast 6 procent av lärarna upplever att de har tid och resurser för att ge eleverna det stöd de behöver, visar Lärarnas Riksförbunds undersökning.


”Läraryrket måste renodlas så att lärare får mer tid för sitt kärnuppdrag och kan anpassa undervisningen utifrån elevernas olika behov. En förutsättning för att detta ska fungera är att lärare har tillräckligt med tid till för- och efterarbete. Det är det som ger kvalitet i undervisningen.”

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund


LÄRARES ARBETSTID

  • För 20 år sedan var undervisningstiden reglerad sen dess har undervisningstiden ökat med två timmar i veckan. Därför behöver vi bestämd undervisningstid.
  • Två av tre lärare har nästan ingen tid till förarbete innan lektionerna. Varje lektion kräver minst en timme för- och efterarbete.
  • Fyra av fem lärare har nästan ingen tid till efterarbete av lektionen. Varje lektion ska ha minst en timme för- och efterarbete.
  • Var tredje lärare tvingas vikariera två och en halv timme per vecka. De timmarna ska istället användas till för och efterarbete tycker vi, Lärarnas Riksförbund.

Avlasta lärare och vägledare

Låt lärare fokusera på undervisning i stället för på en massa andra saker. Satsa på andra yrkeskategorier i skolan som avlastar lärarna med exempelvis central rättning av nationella prov och hanterar administrativa arbets­uppgifter. Satsa på tidigare vägledning och på mindre klasser i de lägre åldrarna.

Inför ökat statligt ansvar

Skolan ska vara likvärdig, oavsett var eleverna bor. Låt därför staten finansiera och reglera skolornas verksamhet. Ge lärare och studie- och yrkesvägledare den professionella makten över sina yrken.

Satsa på läraryrket

Många tusen lärare kommer att saknas om några år. Satsa på bättre arbetsvillkor och högre lön för att fler ska välja läraryrket och vilja stanna kvar.

Bli medlem i Lärarnas Riksförbund

Vi har läraryrket i blodet. Vi vet att ditt medlemskap kan göra skillnad. Både idag och i morgon. Låt oss visa vägen till din och skolans framtid.
Ansök idag!

Mer inom ämnet


Uppdaterad