Vem vill anställa en behörig lärare?
Huvudmännens rekryteringar av obehöriga i lärarbristens tidevarv
Många arbetsgivare sparar pengar genom att anlita obehöriga hellre än att försöka rekrytera behöriga lärare. Lärarnas Riksförbunds undersökning visar att lärare med utbildning och legitimation väljs bort. Här finns också stödmaterial kring hur du som ombud kan agera när en arbetsgivare sätter detta i system.
I början av 2021 genomförde Lärarnas Riksförbund en enkät bland förbundets samtliga föreningsombud. Syftet var att undersöka hur huvudmän och rektorer agerar gällande rekrytering och anställning av obehöriga på tidsbegränsade anställningar. Enkäten fick en svarsfrekvens på 65 procent.
Stödmaterial för ombud
Du som är inloggat ombud kan också ladda ned ett stödmaterial om hur du kan agera om arbetsgivaren fortsätter att anställa obehöriga. Se längre ner på denna sida.
Sammanfattning av resultaten
- Utlysning av lärartjänster som är tillsatta av obehöriga sker väldigt sällan löpande. Majoriteten av ombuden svarar att utlysning endast sker inför ny terminsstart eller i samband med att anställningstiden löper ut.
- Så många som 2 av 3 föreningsombud uppger att det förekommer att huvudman eller rektor förnyar tidsbegränsade anställningar av obehöriga, istället för att aktivt försöka rekrytera behöriga lärare till tjänsterna.
- Förnyade tidsbegränsade anställningar av obehöriga är vanligast förekommande i grundskolan. Över 9 av 10 föreningsombud som uppger att det förekommer svarar att det sker i grundskolan.
- De vanligaste orsakerna till att huvudmän förnyar anställning av obehöriga är den omfattande bristen på behöriga lärare eller att de obehöriga genomgår en lärarutbildning. 3 av 10 uppger att det sker på grund av att huvudmannen saknar kompetensförsörjningsstrategi eller att det är billigare att anställa obehöriga.
- En analys av lönestatistik från olika huvudmän, som samkörts med legitimationsregistret, visar att obehöriga i genomsnitt tjänar mer än 5 000 kronor mindre i månaden än behöriga lärare. Räknat på skolformerna förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildningen motsvarar detta ett ”sparande” för huvudmännen om drygt 3 miljarder per år.
- Rekrytering av obehöriga sker även trots att det funnits behöriga sökanden eller behörig personal att tillgå inom huvudmannens egen organisation.
- I de fall arbetsgivaren aldrig diskuterar med facket rörande anställningar av obehöriga så är benägenheten att förnya anställningar av obehöriga större, jämfört med i de fall där arbetsgivaren alltid diskuterar med facket.
Lärarnas Riksförbunds slutsatser och förslag
Lärarnas Riksförbund anser att förväntningarna och kraven på huvudmännen att göra stora ansträngningar för att rekrytera legitimerade och behöriga lärare behöver skärpas och följas upp. Det är oacceptabelt i tider av lärarbrist att utbildade lärare kan ha svårt att få anställning, vilket denna undersökning visar. Det kräver skärpningar i regelverk och tillsyn. Motsvarande behöver gälla även för studie- och yrkesvägledare, då skollagen faktiskt ställer krav på relevant utbildning för att få anställas utan tidsbegränsning. Förbundet anser också att något behöver göras åt de ekonomiska incitament som kan finnas för huvudmän att anställa obehöriga. Förbundet föreslår därför följande.
Ställ högre krav på huvudmännen
- Ställ formella krav (i skollag, förordning eller annan bindande föreskrift) på att huvudmännen kontinuerligt måste göra stora ansträngningar för att tillsätta lärartjänster med behöriga, vilket även inkluderar modersmålslärare och yrkeslärare. Det gäller till exempel kontinuerlig utlysning och annonsering av tjänster både externt och inom den egna organisationen. Huvudmännen behöver även kontinuerligt göra inventeringar av behörig personal inom den egna organisationen så att eventuellt övertaliga erbjuds anställning på tjänster som kräver behörig personal. Det kan också behöva förtydligas att legitimerade och behöriga lärare har företräde, även när det gäller tidsbegränsade anställningar, såsom vikariat.
- Inför krav på att obehöriga som anställs för ett år i taget som regel måste gå en lärarutbildning parallellt om de ska kunna anställas för ytterligare ett år (om det inte finns legitimerade och behöriga att tillgå eller att rekrytera).
- Inför formella krav på att huvudmannen måste tagit del av intyg på antagning och registrering på lärarutbildningar kopplade till försöksverksamheter med anställning under lärarutbildning. Dessutom måste det ha upprättats en i förväg bestämd skriftlig plan på hur och när utbildningen ska slutföras, till exempel anställning i samband med KPU enligt skollagen. Om den anställde väljer att hoppa av utbildningen så bör anställningen upphöra automatiskt.
Stärk tillsynen
- Skolinspektionen måste ges i uppdrag att kontinuerligt utöva tillsyn över hur huvudmännen rekryterar och anställer lärare och annan personal (inklusive studie- och yrkesvägledare) utifrån kraven i skollag, förordning och föreskrifter. Om man bryter mot regelverket måste kraftfulla sanktioner kunna utdelas.
Inrätta stimulansmedel för huvudmän som har behöriga lärare
- I och med att det är billigare att anställa en obehörig framför en behörig lärare finns det ekonomiska incitament för huvudmän att fortsätta anställa obehöriga. Nuvarande finansieringssystem motverkar inte denna tendens då en huvudman som har en låg andel behöriga lärare ändå får full skolpeng för varje.
- Regeringen bör därför inrätta ett stimulansmedel om 1 miljard kronor som fördelas till de skolor och huvudmän som har en hög andel behöriga lärare. Syftet ska vara att dels premiera skolor och huvudmän som har en hög andel behöriga lärare, dels motverka de ekonomiska incitament som finns att anställa obehöriga. En modell av detta slag måste ta hänsyn till de förutsättningar olika skolor och huvudmän har. I bilaga 1 till rapporten skisseras hur en modell av detta slag skulle kunna se ut.
Pdf, 566 kB.
Regeringen kan inte driva en kortsiktig lärarbristpolitik
- Alla eventuella planer på att utöka möjligheten att anställa obehöriga, till exempel längre än ett år, måste stoppas. Befintliga försöksverksamheter och aviserade försöksverksamheter med anställning i kombination med att man genomgår en lärarutbildning behöver pausas tills regelverket skärpts (se ovan).
- Inrätta ett nytt kompletterande lärarprogram (KLP) som ersätter dagens flora av alternativa vägar till läraryrket. Det kan skapa långsiktig ordning och reda i utbildningssystemet utan att undergräva de reguljära lärarprogrammen och värdet av legitimation och behörighet.
Skärp legitimationskraven på sikt
- På sikt måste regelverket kring legitimation och behörighet skärpas ytterligare. Dagens undantag för yrkeslärare och modersmålslärare måste avskaffas och det behöver ställas krav på legitimation och ämnesbehörighet i aktuell årskurs för att få planera och genomföra undervisning samt sätta betyg. Det är avgörande för elevernas lärande och skolans kunskapsresultat att ha legitimerade och behöriga lärare i klassrummet. Krav på avlagd studie- och yrkesvägledarexamen och på sikt legitimation måste också införas för att säkra kvaliteten i studie- och yrkesvägledningen.
Undersökning nr LRUND204
STÖDMATERIAL FÖR OMBUD
Rekrytering av obehöriga i skolan
Du som är fackligt ombud kan logga in och ta del av checklista, information om regelverk och länkar till mer information och läsning.
Mer inom ämnet
-
Ladda ned hela undersökningen
Ladda ned hela undersökningen
-
Beställ ett tryckt exemplar av undersökningen
Beställ ett tryckt exemplar av undersökningen
-
Dagens Nyheter: Skolor sparar miljarder på att anställa obehöriga lärare
Dagens Nyheter: Skolor sparar miljarder på att anställa obehöriga lärare
-
Aftonbladet/TT: Miljarder sparas på obehöriga lärare
Aftonbladet/TT: Miljarder sparas på obehöriga lärare
-
TV4 Nyheterna: Svenska skolor sparar miljarder på obehöriga lärare
TV4 Nyheterna: Svenska skolor sparar miljarder på obehöriga lärare