Hösten 2019 sjösatte regeringen en satsning som skulle fånga upp lågstadieelever i behov av extra stöd i undervisningen. Exempelvis skulle tester hjälpa skolorna att upptäcka brister så att elever tidigt kan få stöd i undervisningen. Lärarnas Riksförbunds undersökning visar att garantin inte fått önskad effekt.
Lagom till Järvaveckan 2021 kan Lärarnas Riksförbund kan presentera den första stora lärarutvärderingen av den så kallade åtgärdsgarantin, även kallad läsa–skriva–räkna-garantin. Satsningen ska garantera tidiga stödinsatser i förskoleklass och lågstadium och infördes i skollagen inför höstterminen 2019.
Reformen beslutades i syfte att stärka skolornas arbete med att ge förutsättningar för alla elever att utveckla baskunskaper inom svenska och matematik. Olika typer av kartläggningsmaterial, som är en del av reformen, är tänkt att leda till att stödbehov upptäcks tidigt så att eventuella specialpedagogiska insatser kan sättas in i.
Förbundet har givit undersökningsföretaget PFM Research i uppdrag att via en riktad webbenkät låta 1 000 lågstadielärare ur deras lärarpanel utvärdera reformen så här långt. Det är 1 000 webb-intervjuer som genomförts, och från urvalet i lärarpanelen motsvarar det 45 procents svarsfrekvens. Undersökningen genomfördes i april–maj 2021. Lärarsvaren visar att det är en lång väg kvar till en lyckad åtgärdsgaranti. Lärarutvärderingen kommer bland annat fram till följande resultat.
Den första lärarutvärderingen av åtgärdsgarantin visar med stor tydlighet att reformen inte givit det avtryck i lågstadiet som intentionerna föreskrev. Enligt lärarna i vår undersökning är bristen på relevant kompletterande personal – utbildade speciallärare för specialpedagogiskt stöd, liksom elevassistenter för stöttning av enskilda elever – ett hinder för att åtgärdsgarantin ska kunna förverkligas. Det innebär att den svenska skolan fortfarande dras med allvarliga problem när det gäller att ge alla elever det stöd och den utveckling de behöver för att garantera baskunskaper i lågstadiet gällande läsning, skrivning och räkning.
Det finns dessutom konkret anledning att oroas över lågstadielärarnas arbetssituation i form av de förutsättningar de ges för att klara av sitt undervisningsuppdrag. Från statens sida gav man huvud-männen ett extra förberedande år innan reformen om läsa–skriva–räkna-garantin implementerades, detta för att ge dem möjlighet att anställa rätt och tillräckligt med personal för att åtgärdsgarantins krav skulle kunna uppfyllas. Detta har tydligen inte skett i tillräcklig utsträckning, vilket drabbar både eleverna och klasslärarna i lågstadiet.
Det rör sig givetvis om ett delat ansvar mellan huvudmännen och staten, då det är staten som ansvarar för utbildning av lärare, speciallärare och specialpedagoger, men det är fortfarande huvudmännen som ansvarar för att anställningsvillkoren är tillräckligt attraktiva så att det lönar sig att utbilda sig till lärare eller vidareutbilda sig till speciallärare eller specialpedagog.
Det faktum att lågstadielärarna i mycket stor utsträckning efterfrågar lärarassistenter är också ett tecken på en mycket ansträngd arbetssituation. Arbetsgivarna måste ta denna signal på stort allvar, då det i grund och botten handlar om elevernas rätt till undervisning av hög kvalitet, av välutbildade och legitimerade klasslärare med tid för såväl undervisning som för de arbetsuppgifter som är direkt knutna till kärnuppdraget. Det förutsätter tillgång till de personalkategorier som nu nämnts.
Åtgärdsgarantin i förskoleklass och lågstadium är en av de viktigaste skolpolitiska reformerna som syftade till att höja kunskapsresultaten i den svenska grundskolan. Förslaget väcktes och utreddes av den tidigare borgerliga alliansregeringen men genomfördes i samförstånd av den nuvarande röd-gröna regeringen. Då det är tydligt att förutsättningarna för reformens genomförande inte fanns på plats vid implementeringen, och inte heller nu, nästan fyra terminer senare, är det viktigt att rätt insatser sätts in.
Lärarnas Riksförbund föreslår följande åtgärder för att alla elever i behov av stöd ska kunna få det enligt åtgärdsgarantin:
Förbundet har tittat närmre på vad förslaget om 5 000 fler speciallärare i grundskolan skulle innebära utifrån befintlig elev- och personalstatistik från Skolverket för läsåret 2020/21. Vi har i exemplet även med de befintliga specialpedagogerna. Det fanns i oktober 2020 1 097 180 elever, 5 191 tjänstgörande speciallärare (varav 4 860 med examen) och 4 056 specialpedagoger (varav 3 887 med examen). Det motsvarar 211 (226) elever per speciallärare och 271 (282) elever per special-pedagog. Uppgifterna på skolnivå är inte lika exakta som den nationella statistiken, då personal-definitionerna ser något annorlunda ut, men en tentativ fördelning per stadium går ändå att göra med hjälp av den tillgängliga statistiken.
Lärarnas Riksförbunds förslag i figur 1 (sidan 5 i undersökningen) Pdf, 2 MB. skulle innebära reella förbättringar för undervisningens förutsättningar. 86 elever per speciallärare i F–3 skulle motsvara en situation där man kan ha minst en speciallärare per arbetslag. Idag är siffran ungefär 185 elever per speciallärare i lågstadiet. Notera att räkneexemplet inte fördelar de tillkommande speciallärarna med tonvikt på lågstadiet eller efter socioekonomiska behov. Detta behöver göras genom en mer noggrann framräkning av nyckeltal.
Undersökning nr LRUND205