Specialpedagogik på undantag
Stort gap mellan verkligheten och behovet av insatser
Eleverna i störst behov av hjälp får inte alltid det stöd de har rätt till. Skälet är ofta bristande tillgång till rätt kompetens. Det framgår av denna rapport om en ohållbar orättvisa i den svenska skolan. Förutom undersökningen har Lärarnas Riksförbund tagit fram en databas där du själv kan jämföra tillgången till speciallärare i landets högstadieskolor.
Samma dag som denna undersökning publicerades offentliggjorde Skolverket färsk statistik om tillgången till särskilt stöd i landets skolor Länk till annan webbplats.. Statistiken visar samma sak som Lärarnas Riksförbunds undersökning: Särskilt stöd sätts in för sent.
Länk till annan webbplats.
Lärarnas Riksförbunds undersökning kompletterar Skolverkets slutsatser. Den ger förklaringen till dagens situation, och vi har också förslagen som kan förbättra situationen för Sveriges elever. Läs mer om våra slutsatser och förslag här nedan och i den fullständiga undersökningen Pdf, 411 kB..
Tillgången på specialpedagogik är avgörande för många elever
Många elever i den svenska grundskolan har behov av mer eller mindre omfattande specialpedagogiska insatser för att få rätt förutsättningar att nå kunskapskraven. Det gör att tillgången till rätt utbildade speciallärare och specialpedagoger är avgörande för att skolan ska kunna leva upp till sitt likvärdighetsuppdrag som delvis bygger på kompensatoriska inslag.
Denna rapport sätter fokus på tillgången till speciallärare och specialpedagoger, både nu och i den nära framtiden. Detta genom en intervjustudie med rektorer, genomgång av nationell statistik, samt genom ett helt nytt register att ladda ned i Excel-format: ett nationellt index över Sveriges alla högstadieskolor Excel, 967 kB. där tillgången till utbildad stödpersonal relateras till behoven.
Resultaten av undersökningen
- Sammanfattningsvis ser vi en mycket allvarlig brist på framför allt speciallärare i den svenska grundskolan. Likaså finns en generell tendens att tillgången till specialpedagogisk personal inte är fördelad efter behov, om man tittar på grundskolan som helhet. Undersökningen visar bland annat:
- Att specialpedagogiska insatser i alldeles för stor utsträckning sätts in i slutet av grundskolan, inte i början. Den största andelen elever med åtgärdsprogram med specialpedagogiska insatser finns därför i högstadiet, inte i lågstadiet.
- Om man tittar på det dryga tusental högstadieskolor som finns i Sverige ser vi att det på systemnivå endast finns marginella skillnader i tillgången på speciallärare- och pedagoger. Det innebär att skolor med tuffare elevmässiga förutsättningar har ungefär lika många elever per speciallärare som skolor med starkare elevmässiga förutsättningar.
- Elevsammansättning i form av föräldrars utbildningsnivå är en viktig parameter när det gäller att estimera sannolikhet för behov av specialpedagogiskt stöd. I undersökningen ser vi att friskolorna har en mer gynnsam elevsammansättning, vilket innebär att de kommunala skolorna, generellt sett, har större behov av specialpedagogiskt utbildad personal.
- 40 procent av rektorerna i den stora intervjuundersökningen uppger att det råder underskott på speciallärare. Om man endast tittar på skolor med gynnsam elevsammansättning, det vill säga där föräldrarna är högutbildade, ligger underskottssiffran på 24 procent. Det är alltså främst i skolor med större utmaningar som underskott på speciallärare råder.
Vi har tagit fram ett index över samtliga grundskolor och kopplat tillgång på speciallärare och specialpedagoger till föräldrarnas utbildningsnivå Excel, 967 kB.. Det framgår tydligt att tillgången på utbildad stödpersonal varierar betänkligt mellan olika skolor i en och samma kommun, då specialresurserna inte tycks vara tillräckligt kopplade till de faktiska behoven. Indexet kan sorteras per huvudman. Läs mer om indexet på sid 15–16 i rapporten.
Pdf, 411 kB.
Lärarnas Riksförbunds förslag
Lärarnas Riksförbund föreslår följande åtgärder för att alla elever i behov av stöd ska kunna få det:
- En omfattande satsning behöver göras på utbildning och anställning av speciallärare, i första hand i lågstadiet, men behoven finns också i resten av grundskolan. Det måste bli attraktivt att genomgå en speciallärarutbildning, som är en påbyggnad för legitimerade lärare. Vi skattar att det finns ett behov av ytterligare 5 000 speciallärartjänster i grundskolan, med tonvikt på lågstadiet.
- Inför nyckeltal för speciallärare och specialpedagoger i grundskolan och låt dessa nyckeltal variera beroende på stadium och faktiska behov, det vill säga efter den socioekonomiska elevsammansättningen på skolan. Alla kommuner och skolor har inte samma behov.
- Inför nyckeltal för gruppstorlekar per stadium i grundskolan, då forskning visat att en sådan reglering/begränsning av grupperna har gynnsam långvarig effekt på pedagogiska resultat. Gruppstorlekarna kan variera beroende på elevsammansättning. Mindre klasser påverkar elevers engagemang och deltagande i undervisningen, då läraren får mer tid med varje enskild elev.
- Inrätta statlig finansiering av undervisningen i alla skolor, även friskolorna. Det kommunala och statliga ansvaret ska inte vara överlappande – det måste vara tydligt att undervisningen av alla elever är ett nationellt ansvar.
Om Lärarnas Riksförbunds undersökningar
Undersökningen Specialpedagogik på undantag Pdf, 411 kB. är den tredje i en serie om likvärdig skola. Till rapporten i pdf-format hör också en databas i Excel-format: ett nationellt index över tillgången till speciallärare
Excel, 967 kB. i landets alla högstadieskolor.
Underlaget består av en intervjuenkät som nästan 700 rektorer för högstadieskolor svarat på, samt av egna bearbetningar av statistik från Skolverkets databaser och Excel-filer.
I den första rapporten, En alltmer uppdelad skola, Länk till annan webbplats. svarade de 700 högstadierektorerna på frågor om de har förutsättningar och resurser att bedriva en högkvalitativ skolverksamhet. Den andra rapporten fokuserade på Rektorernas olika förutsättningar beroende på bland annat skolform.
Rektorsenkäten är framtagen av Lärarnas Riksförbund i samarbete med Sveriges Skolledarförbund och LO. Läs mer om hur vi gjorde undersökningen i den fullständiga rapporten Pdf, 411 kB..
Undersökning nr LRUND226SAM
Mer inom ämnet
-
Bilaga, databas: Nationellt index över samtliga högstadieskolors speciallärartillgång
Bilaga, databas: Nationellt index över samtliga högstadieskolors speciallärartillgång
-
Ladda ned hela undersökningen
Ladda ned hela undersökningen
-
Beställ ett tryckt exemplar av undersökningen
Beställ ett tryckt exemplar av undersökningen
-
LR på DN Debatt: Bristen på speciallärare leder till en orättvis skola
LR på DN Debatt: Bristen på speciallärare leder till en orättvis skola
-
Nyhetsartikel i Aftonbladet: Elevers chans till särskilt stöd ”ett lotteri”
Nyhetsartikel i Aftonbladet: Elevers chans till särskilt stöd ”ett lotteri”
-
Nyhetsartikel i Altinget: Sena stödinsatser i grundskolan bollas tillbaka till läraren
Nyhetsartikel i Altinget: Sena stödinsatser i grundskolan bollas tillbaka till läraren
-
Nyhetsartikel i Skolvärlden: Brist på speciallärare leder till sena insatser
Nyhetsartikel i Skolvärlden: Brist på speciallärare leder till sena insatser
-
Skolverket om sin egen statistik: ”Särskilt stöd i grundskolan sätts in för sent”
Skolverket om sin egen statistik: ”Särskilt stöd i grundskolan sätts in för sent”
-
Första undersökningen i denna serie: En alltmer uppdelad skola
Första undersökningen i denna serie: En alltmer uppdelad skola
-
Andra undersökningen i denna serie: Rektorernas olika förutsättningar
Andra undersökningen i denna serie: Rektorernas olika förutsättningar