Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Molnet — mässans digitala arena för lärare och skolfolk

Molnet på plan 2 (G02:20) är platsen på Bokmässan för dig som vill veta mer om nya läromedel, digitalisering och lärande.

En rad spännande föreläsare kommer att ta plats på Molnets scen under mässan.


Torsdag 22 september

09:30 Ny rapport om digitala läromedel

Vad anser lärarna om tillgången, användandet och nyttan med digitala läromedel?

Diskussion och samtal mellan skolans och förlagens representanter

Medverkande: Åsa Steholt-Vernerson, ordförande Svenska Läromedel, vd Gleerups och Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund, Mats Ögren Wanger, moderator.

Arrangör: Lärarnas Riksförbund

10:00 Digitaliserad undervisning på vetenskaplig grund

För fem år sedan, när det började bli vanligt att elever fick en egen dator av skolan, hörde vi att undervisningen behövde förändras och anpassas efter teknikens alla möjligheter. Idag har pendeln svängt och istället ställs det krav på hur digitala verktyg och läromedel ska anpassas till att stötta undervisningen, en undervisning som vilar på vetenskaplig grund.

Daniel Barker är gymnasielärare på Norra Real i Stockholm och läromedelsutvecklare på Natur & Kultur. 2013 gav han ut boken Flipped Classroom och fick året efter Kungliga Vetenskapsakademiens lärarpris för sitt utforskande av digitaliseringens möjligheter i undervisningen.

Arrangör: Natur & Kultur

10:30 Digitalt innehåll, en viktig del i skolans digitalisering

Medverkande: Martin Ljungström
Arrangör: Gleerups Utbildning AB 

11:00 Hur digitala läromedel kan möta dagens utmaningar i skolan

En förändrad värld skapar nya behov även för läroprocessen. Diskussion mellan lärare, läromedelsförfattare och forskare om utmaningarna för skolan och hur digitala läromedel kan fungera som stöd.
Moderator: Alexandra Pascalidou, journalist

Arrangör: Digilär

11:30 Pirater i klassrummen? — så använder lärare rörlig bild i undervisningen

77 procent av lärarna tror att det förekommer upphovsrättsintrång medvetet eller omedvetet när lärare visar film för eleverna. Hur ser användandet av film och tv ut i skolan? Vilken typ av streamingtjänster används i svenska klassrum idag och är de lagliga eller inte? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté samtalar med representanter från bland annat skolan och filmbranschen om upphovsrätt och film i klassrummen.
Arrangör: Film och TV-branschens samarbetskommitté 

12:00 ”Robotrevolutionen”

Stefan Fölster är nationalekonom och vd för tankesmedjan Reforminstitutet. Han räknas som en av Sveriges främsta experter på frågor som rör digitalisering, innovation, automatisering och framtidens jobb. Han har ett starkt engagemang för den svenska skolan och har skrivit om dess utmaningar när det gäller digitaliseringen i flera böcker. Senast i boken "Robotrevolutionen" (2015 Volante förlag) där han menar att digitaliseringen kommer att revolutionera utbildningen och skolan men pekar också på riskerna av digitalt klyftor och utanförskap för dom som inte tar till sig digitalisering.

Medverkande: Stefan Fölster
Arrangör: Lärarnas Riksförbund 

12:30 UR satsar på programmering för skolan

Målgruppen är barn i nioårsåldern och deras lärare. Barnen får samarbeta och prova genom olika utmaningar inom tankesättet programmering, t ex att programmera en robot eller hitta buggen i koden. Serien vill väcka nyfikenhet, kreativitet och förmåga att omsätta idéer till handling.

Medverkande: Katharina Berggren, projektledare för Programmera Mera och Karin Nygårds, seriens programledare, lärare och drivande i vikten av digital kunskap i skolan

Arrangör: UR

13:00 Välkommen in i mitt digitala klassrum!

Hur kan vi vara kreativa lärare som lyssnar på våra elever och gör dem till orädda användare av digital teknik? Våra elever behöver digital kompetens i sitt framtida yrkesliv och samtidigt som vi lärare förbereder eleverna växer vi parallellt med dem som digitala medborgare!

Katja Hvenmark-Nilsson är leg. gymnasielärare. Som lärinspiratör för Microsoft besöker hon skolor och ger inspiration. Aktuell med boken Välkommen in i mitt klassrum (Studentlitteratur, 2016).

Arrangör: Studentlitteratur

13:30 Undervisa programmering med hjälp av CodeMonkey

CodeMonkey lär dig grunderna i riktig textbaserad programmering på ett tydligt och lustfyllt sätt. Inga förkunskaper behövs – lärarhandledning och lektionsplaneringar medföljer.
Anders Brick
från Natur & Kultur visar hur du kan börja lära ut programmering redan imorgon.

Arrangör: Natur & Kultur

14.00 ”TeenTime LIVE: Webbstjärnans Guldvinnare visar digitalt lärande i nuet”

Eleverna från Estetiska programmet på Katedralskolan i Skara, har under sitt andra skolår jobbat med att skapa en webbplats i form av en blogg. Huvudnumret på bloggen har varit deras webbshow: TeenTime. Eleverna har lyckats släppa ett avsnitt varje fredag från start. De kommer här skapa sitt sista avsnitt av TeenTime – live på scenen! Temat kommer att vara media & reklam, och de kommer att visa hela inspelningsprocessen: både intervjuer på mässan, studion på scenen och klippning på storbild.

Medverkande: Ylva Pettersson, lärare, Elever från Katedralskolan, Åsa Linderborg, kulturchef (biträdande)

Arrangör: Lärarnas Riksförbund

14.45 Möt Svenska Hjältar på bokmässan — möt

Siavosh Derakhti

​Varje höst åker Svenska Hjältar på skolturné runt om i landet. Där berättar unga hjältar inför tusentals elever om sina insatser mot mobbning, näthat och trakasserier och för civilkurage och att våga säga ifrån. På bokmässan får du träffa dem i Molnet och höra deras fantastiska historier.

Medverkande: Siavosh Derakhti, socialentreprenör

Arrangör: Svenska Hjältar

15:15 Etnicitet som resurs i skolan

Alla pratar om inkludering, ett öppet och tillåtande samhälle, men hur når vi dit? Hur kan vi se bortom de problem vi är vana vid att uppmärksamma, och upptäcka de resurser som finns inom mångfalden?

Layal Kasselias Wiltgren, filosofie doktor Tema Barn, Linköpings universitet, fick pris för sin avhandling år 2014: STOLT!: Om ungdomar, etniciteter och gemenskaper. Den baseras på ett årslångt fältarbete i en högstadieskola i utkanten av Stockholm. Aktuell med boken Etnicitet som resurs i skolan.

Arrangör: Studentlitteratur

15:45 Kinnarps tävling — Dagens vinnare!

​Medverkande: Anders Larsson

Arrangör: Kinnarps Interior

16:00 Guldäpplet 2016: Möt årets finalister!

Årets finalister till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet presenteras för första gången! Lärarpriset Guldäpplet som firar femton år, lyfter fram lärare som utvecklar skolan med it.

Medverkande: Peter Becker och Lena Elfvingsson.

Arrangör: Guldäpplet och Stiftelsen DIU

16:30 Välkommen på ett miniseminarium med Hans Persson och Discovery Education Espresso!

​På detta miniseminarium får du konkreta tips i form av väl utprövade och inspirerande exempel på vardagsnära NO och teknikprojekt och uppdrag via filmklipp och autentiska bilder. Vi kopplar ihop både med digitalt och tryckt material.

Hur kan det se ut i praktiken när NO och teknikundervisningen:

 • Är relevanta och genomsyras av kreativitet?
 • Får ett lyft med hjälp av digitala resurser?

Arrangör: Liber

17:00 Hur kan man revolutionera kommunikation och dokumentation i förskolan?

Vi visar dig som är pedagog i förskolan hur du med ny teknik får mer tid med barnen och bättre kontakt med föräldrar och vårdnadshavare.

Johannes Wikman & Henrik Lindberg från Smart Classroom Manager ger en glimt av hur nya tekniska lösningar kan förenkla arbetet i grundskolan.

Arrangör: Smart Classroom Manager

Fredag 23 september

9:30 Hur kan man revolutionera kommunikation och dokumentation i skolan?

Vi visar dig som är pedagog i grundskolan hur du med ny teknik får mer tid med barnen och bättre kontakt med föräldrar och vårdnadshavare.

Johannes Wikman & Henrik Lindberg från Smart Classroom Manager ger en glimt av hur nya tekniska lösningar kan förenkla arbetet i grundskolan.

Arrangör: Smart Classroom Manager

10:00 Undervisa programmering med hjälp av CodeMonkey

CodeMonkey lär dig grunderna i riktig textbaserad programmering på ett tydligt och lustfyllt sätt. Inga förkunskaper behövs – lärarhandledning och lektionsplaneringar medföljer.
Anders Brick från Natur & Kultur visar hur du kan börja lära ut programmering redan imorgon.

Arrangör: Natur & Kultur

10:30 Digitalt innehåll, en viktig del i skolans digitalisering

Medverkande: Martin Ljungström
Arrangör: Gleerups Utbildning AB

11:00 Lärande genom skönlitteratur

Hur kan man som lärare arbeta med elevernas lärande genom skönlitteratur? Mary Ingemansson berättar hur skönlitteratur även kan användas inom ämnen som SO och NO. Genom en modell för djupläsning och samtal om texterna vid olika faser av läsprocessen kan eleverna skapa litterära föreställningsvärldar och fördjupa sina kunskaper.

Mary Ingemansson är folkskollärare samt filosofie doktor i svenska med inriktning litteraturvetenskap. Aktuell med boken Lärande genom skönlitteratur (Studentlitteratur, 2016).

Arrangör: Studentlitteratur

11:30 Reklamfilm på schemat? — Så använder lärare rörlig bild i undervisningen

Hur pass utbredd är egentligen användningen av reklamfinansierade streamingsiter i den svenska skolan? Enligt en ny undersökning använder t.ex. 76% av lärarna oftast Youtube när de visar rörlig bild för eleverna. Hur ser lärarnas kunskaper ut när det kommer till visningen av internetvideo och hur reklamfri är egentligen den svenska skolan? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté samtalar med representanter från bl. a. skolan och filmbranschen om film på nätet och streaming i skolan.

Arrangör: Film och TV-branschens samarbetskommitté 

12:00 Hur vi kan använda digitaliseringen för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle? 

Darja Isaksson är en av ledamöterna i regeringens nationella Innovationsråd och grundare av den digitala innovationsbyrån Ziggy Creative Colony. 

Arrangör: Lärarnas Riksförbund

12:30 Lärlabbet

Alla pratar om skolan, men UR vill låta lärarna berätta och är därför i ständig dialog med Sveriges pedagoger. UR gör program, som kan användas under lärarens hela yrkesliv. I Lärlabbet/ Lärlabbet student beskrivs utmaningar och möjligheter som möter i skolan varje dag.

Medverkande: Jenny Reichwald, fd lärare åk 4–9, programledare för Lärlabbet student och en av @UR_Pedagogerna och Maria Nordmark, f d gymnasielärare, konceptutvecklare, webbutveckling på UR

Arrangör: UR

13:00 Möt Svenska hjältar på Bokmässan — möt Siavosh Derakthi

​Varje höst åker Svenska Hjältar på skolturné runt om i landet. Där berättar unga hjältar inför tusentals elever om sina insatser mot mobbning, näthat och trakasserier och för civilkurage och att våga säga ifrån. På bokmässan får du träffa dem i Molnet och höra deras fantastiska historier.

Medverkande: Siavosh Derakhti, socialentreprenör

Arrangör: Svenska Hjältar

13:30 Digitaliserad undervisning på vetenskaplig grund

Daniel Barker och Per Kornhall diskuterar hur datorer och IT ska användas för att bli självklara verktyg i utvecklingen av svenska skolan och för att nå högre måluppfyllelse.

Daniel Barker är gymnasielärare på Norra Real i Stockholm och läromedelsutvecklare på Natur & Kultur. 2013 gav han ut boken Flipped Classroom  (Natur & Kultur) och fick året efter Kungliga Vetenskapsakademiens lärarpris för sitt utforskande av digitaliseringens möjligheter i undervisningen
Per Kornhall, ett välkänt namn i skoldebatten och författare till böckerna Alla i mål (Natur & Kultur) samt Förstelärare (Natur & Kultur).

Arrangör: Natur & Kultur

14:00 Vår medievardag — när eleverna själva får välja

Mellanstadieelever från Spekerödsskolan i Stenungsund reflekterar över sin medievardag, tillsammans med Christina Löfing, lärare och vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2012.

 • Hur ser eleverna på sin egen roll som mediekonsumenter, men också som producenter av eget material?
 • Hur lär de sig idag?
 • Vad lär de sig, när, och hur?
 • Vilka är deras erfarenheter hemma, skolan och på nätet?

Medverkande: Christina Löfving, elever från Spekerödsskolan
Arrangör: Stiftelsen DIU och Guldäpplet 

14:30 Grej of the Day - mikrolektioner med makroeffekt 

Vill du som lärare ha intresserade, nyfikna och vetgiriga elever som söker mer och ny kunskap varje dag? Då är det rätt tillfälle att lära dig mer om Grej of the Day! 

Micke Hermansson är lärare, kursledare och inspiratör. Han blev 2015 utnämnd till ”Sveriges bästa lärare” av Handelskammaren. Genom ”Grej of the Day” har han inspirerat tiotusentals andra pedagoger att hålla mikrolektioner för sina elever. Micke är aktuell med läromedlet Grej of the Day (Studentlitteratur, 2016)

Arrangör: Studentlitteratur

15:00 Tycker du att arabiska verkar svårt? Tänk dig då vad sextonårige Abbas ska tycka om svenska ....

Kom och inspireras av ett nytt digitalt verktyg som stöttar Abbas och nyanlända i alla åldrar att snabbt börja lära sig svenska.

Pratstart

 • utgår från 18 olika modersmål
 • tränar alla färdigheter, även uttal
 • är enkelt, motiverande och roligt!

På bara 20 minuter får du ta del av hur Pratstart fungerar, hur enkelt det är att komma igång och en gratis testperiod på två veckor!

Arrangör: Liber

15:30 Elevledda utvecklingssamtal

Hur engagerar man eleverna mer i sitt lärande? Kan elevledda utvecklingssamtal vara ett steg på vägen? Torun Persson Dehlin berättar hur du gör och vilka vinster det ger elever, pedagoger och vårdnadshavare!

Torun Persson Dehlin är grundskollärare, IKT-handledare och föreläsare med stort engagemang kring frågan hur man kan använda de digitala resurser som finns tillgängliga för att utveckla undervisningen. Hon är dessutom drivande i den uppskattade Facebook-gruppen ”Elevledda utvecklingssamtal”

Arrangör: Studentlitteratur

16:00 Bidrar digitala läromedel till ökad individualisering?

Hur skapar man bästa möjliga lärande för varje enskild elev? Diskussion mellan lärare, läromedelsförfattare och forskare

Moderator: Alexandra Pascalidou.
Arrangör: Digilär

16:30 Kinnarps + Skola = Framtid

​Medverkande: Anders Larsson

Arrangör: Kinnarps Interior

17:35 Kinnarps tävling — Dagens vinnare!

Lördag 24 september

10:30 Måste alla kunna koda?

Medverkande: Fredrik Kennebäck
Arrangör: Freken

11:00 Tycker du att arabiska verkar svårt?
Tänk dig då vad sextonårige Abbas ska tycka
om svenska ....

Kom och inspireras av ett nytt digitalt verktyg som stöttar Abbas och nyanlända i alla åldrar att snabbt börja lära sig svenska.

Pratstart

 • utgår från 18 olika modersmål
 • tränar alla färdigheter, även uttal
 • är enkelt, motiverande och roligt!

På bara 20 minuter får du ta del av hur Pratstart fungerar, hur enkelt det är att komma igång och en gratis testperiod på två veckor!

Arrangör: Liber

11:30 Världens modernaste förskola!

Vi visar dig som har barn eller barnbarn i förskolan hur du får mer insyn och kunskap om just ditt barn. Med ny teknik sker kommunikationen med dig på nya sätt. Redan innan du hämtar har du fått en inblick i vad barnet gjort under dagen.

Johannes Wikman & Henrik Lindberg från Smart Classroom Manager ger en glimt av hur nya tekniska lösningar kan revolutionera förskolearbetet.

Arrangör: Smart Classroom Manager

12:00 Digitala läromedel ger nya möjligheter till upplevelser och aktualitet

Så kan digitala läromedel för SO-ämnen skapa spännande användarupplevelser med hög pedagogisk kvalitet. Lyssna på Jakob Harknäs, förlagsredaktör Digilär.

Arrangör: Digilär

12:30 Måste alla kunna koda?

Medverkande: Fredrik Kennebäck
Arrangör: Freken

13:30 Kinnarps + Skola = Framtid

​Medverkande: Anders Larsson

Arrangör: Kinnarps Interior

15:00 Läsrörelsens aktuella projekt

Läsrörelsens aktuella projekt presenteras av Elisabet Reslegård, Johan Unenge och David Lagercrantz.

Berättelser som förändrar, i samarbete med författaren David Lagercrantz som donerat ett ansenligt bidrag till för en lässatsning i 100 högstadieskolor och 100 gymnasieskolor. Projektet lyfter fram berättandet i skönlitteratur, biografer och serier.

LÄSLOV vecka 44, ett läsfrämjande samarbete med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag. Målet är att ersätta höstlovet med Läslovet.

Medverkande: Elisabeth Reslegård, Johan Unenge och David Lagercrantz

Arrangör: Läsrörelsen

15:30 Pirater i klassrummen? — så använder lärare rörlig bild i undervisningen

77 procent av lärarna tror att det förekommer upphovsrättsintrång medvetet eller omedvetet när lärare visar film för eleverna. Hur ser användandet av film och tv ut i skolan? Vilken typ av streamingtjänster används i svenska klassrum idag och är de lagliga eller inte? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté samtalar med representanter från bland annat skolan och filmbranschen om upphovsrätt och film i klassrummen.

Arrangör: Film och TV-branschens samarbetskommitté

16:00 Spåren vi lämnar efter oss

Spåren vi lämnar efter oss är en kriminalroman som tar upp det högaktuella ämnet hur synliga vi är på nätet, och vad följderna av spåren vi lämnar efter oss kan bli. Detta är den första boken i serien om Erlagruppen.

En sen natt blir en kvinna överfallen i en park. Kvinnan råkar vara Liv Kaspi, en ung, lovande och vältränad polis, som slår förövaren sönder och samman. Och överfallet är inte det enda i Stockholmsområdet. Söder om innerstan härjar Gröna linjen-männen längs tunnelbanans hållplatser. Kvinnor på väg hem överfalls av maskerade män, de våldtas och misshandlas.

Medverkande: Pernilla Ericson, journalist
Arrangör: HarperCollins

Söndag

10:30 Måste alla kunna koda?

Medverkande: Fredrik Kennebäck
Arrangör: Freken

11.00 Tycker du att arabiska verkar svårt?
Tänk dig då vad sextonårige Abbas ska tycka
om svenska ....

Kom och inspireras av ett nytt digitalt verktyg som stöttar Abbas och nyanlända i alla åldrar att snabbt börja lära sig svenska.

Pratstart

 • utgår från 18 olika modersmål
 • tränar alla färdigheter, även uttal
 • är enkelt, motiverande och roligt!

På bara 20 minuter får du ta del av hur Pratstart fungerar, hur enkelt det är att komma igång och en gratis testperiod på två veckor!

Arrangör: Liber

11.30 Världens modernaste förskola!

Vi visar dig som har barn eller barnbarn i förskolan hur du får mer insyn och kunskap om just ditt barn. Med ny teknik sker kommunikationen med dig på nya sätt. Redan innan du hämtar har du fått en inblick i vad barnet gjort under dagen.

Johannes Wikman & Henrik Lindberg från Smart Classroom Manager ger en glimt av hur nya tekniska lösningar kan revolutionera förskolearbetet.

Arrangör: Smart Classroom Manager

12:00 Digitala läromedel ger nya möjligheter till upplevelser och aktualitet

Så kan digitala läromedel för SO-ämnen skapa spännande användarupplevelser med hög pedagogisk kvalitet. Lyssna på Jakob Harknäs, förlagsredaktör Digilär.

Arrangör: Digilär

12:30 Måste alla kunna koda?

Medverkande: Fredrik Kennebäck
Arrangör: Freken

13:00 Skärmtid — Så hjälper du dina barn till ett sunt liv med skärmarna

Umgås mitt barn med en potentiell dödsfälla? Ibland undrar man ju. Experter varnar för sömnsvårigheter, adhd, sämre skolresultat, social oförmåga, empatistörningar, dataspelsmissbruk och en underutvecklad intelligens. Samtidigt som nätpedofilerna och mobbningen fått en ny, oändlig arena i vårt eget vardagsrum. Andra talar istället om skräckpropaganda, teknikfientlighet och dödförklarar hela begreppet skärmtid som förlegat.

Så hur ska man som förälder egentligen agera? När kan skärmtiden få negativa konsekvenser? Var går gränserna? Vilka är egentligen riskerna - och hur minskar vi dem?

I Skärmtid möter journalisten Björn Solfors ledande forskare, läkare, experter, professorer – och helt vanliga familjer – i jakten efter råd och tips. Utgångspunkten är nyfikna frågor och är en gränslös kärlek till skärmarnas alla möjligheter.

Målet: ett sunt och säkert skärmliv för de modernaste människorna på jorden.

Medverkande: Björn Solfors, författare, Moderator Karin Johansson, lärare
Arrangör: HarperCollins Nordic

14:00 Reklamfilm på schemat? — Så använder lärare rörlig bild i undervisningen

Hur pass utbredd är egentligen användningen av reklamfinansierade streamingsiter i den svenska skolan? Enligt en ny undersökning använder t.ex. 76% av lärarna oftast Youtube när de visar rörlig bild för eleverna. Hur ser lärarnas kunskaper ut när det kommer till visningen av internetvideo och hur reklamfri är egentligen den svenska skolan? Per Strömbäck från Film och TV-branschens samarbetskommitté samtalar med representanter från bl. a. skolan och filmbranschen om film på nätet och streaming i skolan.

Arrangör: Film och TV-branschens samarbetskommitté 


Moderator på Molnets scen är Mats Ögren där inget annat anges. Med reservation för ändringar. Programmet uppdateras och kompletteras löpande.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-26 15.04