Grundskolan fyller 50 år! Det firade Lärarnas Riksförbund med att tillsammans med Ekerlids förlag ge ut en antologi där lärare, kända politiker och forskare utifrån sina erfarenheter reflekterar över grundskolan - då, nu och i framtiden.
Per Thullberg, tidigare generaldirektör för Skolverket, Lena Hjelm Wallén (S), tidigare utbildningsminister och Gustav Fridolin (MP) är några av skribenterna som bidrar till antologin "Grundskolan 50 år - från folkskola till folkets skola".
Samtliga skribenter fokuserar på kunskap, oavsett politisk bakgrund eller profession, vilket kan ses som något av ett trendbrott i skoldebatten.
Ambitionen med riksdagsbeslutet att införa en grundskola 1962, var att ge alla elever likvärdiga förutsättningar till kunskap.
- Grundskolan var och är rätt tänkt, men olika pedagogiska experiment sjösatta av olika politiker har ruckat på grundskolans kungstanke att alla elever ska ha samma chans, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner i bokens förord.
Syftet med antologin är inte i första hand att minnas dåtidens grundskola utan att ha siktet inställt på framtiden. Med antologin vill Lärarnas Riksförbund bjuda in till en fortsatt debatt om hur vi vill att grundskolan ska fungera.
Sagt om grundskolan
"Själva motivet för kommunalt huvudmannaskap är lokal variation och skillnader i prioriteringar och utförande. Därför menar jag att grundskolan ska vara statlig."
Per Tullberg
"Den allsidigt sammansatta klassen har varit utgångspunkt för skolreformerna alltsedan 1946. Dessvärre har den blivit allt svårare att leva upp till."
Lena Hjelm Wallén
"Det går inte att ropa på fler civilingenjörer och blunda för lärarlönerna. Vem ska väcka lusten till matematiken?"
Gunnar Wetterberg
Gustav Fridolin (MP) vill höja lärarlönerna. För att det ska ske vill han ändra synsättet på hela skolan — och jämför det med ett vägbygge. - Man måste börja se skolan som en investering,
säger han till Skolvärlden.se ›
Rapportera fel på sidan
Ansvarig för sidan: Helena Linge
Sidan senast uppdaterad: 2018-04-03 17.14
Yrkets förutsättningar
Utveckling i yrket
Kontakt
08-613 27 00
Lärarnas Riksförbund,
Box 3529
103 69 Stockholm
Lärarnas Riksförbund
Box 3529, 103 69 Stockholm
Växel: 08-613 27 00