Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Sagt i media om yrkesutbildningen

Flera av bokens författare har skrivit debattartiklar om gymnasieskolan och ungdomsarbetslösheten. Här hittar du länkar till dessa samt repliker.


”Så kan Sverige utrota ungdoms-arbetslösheten på bara några år”

Ett samhälle som inte kan ge unga jobb – det har ingen framtid. I dag är 124.000 unga arbetslösa i Sverige enligt SCB. Men vi kan utrota ungdomsarbetslöshet under en politisk mandatperiod och lösa kompetens­försörjningen. Det skulle gå om vi inför ett lärlingssystem efter den tyska modellen. De länder som redan prövar det lärlingssystemet har Europas lägsta ungdomsarbetslöshet. I Tyskland deltar cirka 1,5 miljoner ungdomar i lärlingsutbildningen. Där är ungdomsarbetslösheten endast 7 procent, mot 20 procent i Sverige, skriver industriledaren Carl Bennet på DN Debatt.

Repliker

”Sverige saknar grundläggande förutsättningar”
Hubert Fromlet, seniorprofessor med inriktning på Tysklands och Kinas ekonomier, Linnéuniversitetet.

”Historien talar inte för lärlingsutbildning”
Jonas Olofsson, professor, Ratio - Näringslivets forskningsinstitut samt Malmö högskola

"Välkommen att anlita lärlingar, Carl Bennet!"
Anna Ekström
, generaldirektör Skolverket
Lotta Naglitsch, föreståndare Lärlingscentrum

”Tänk nytt för bättre yrkesutbildningar”

Regeringen har nyligen presenterat direktiven för en kommande utredning med målet att öka genomströmningen i gymnasieskolan. Men det krävs en mer grundläggande översyn av gymnasieskolans organisering och ansvarsfördelning, skriver Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund på SvD Opinion.

”Inför nolltolerans mot avhopp från gymnasiet”

Det krävs en översyn av gymnasieskolans organisering och ansvarsfördelning för att minska avhoppen och få fler ungdomar anställningsbara. Gymnasiets yrkesutbildningar har en nyckelroll. Vi kan inte fortsätta på den väg vi nu är inne på, skriver Bo Jansson, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, i Dagens Samhälle.

”Så rustar vi eleverna för ett yrkesliv till 2070”

Att utforma framtidens yrkesutbildning är en stor utmaning. Dagens samhällsförändringar med en allt rörligare och global arbetsmarknad ställer höga krav på att utbildningsväsendet och yrkeslivet anpassar sig. Den som börjar skolan i år kommer att vara yrkesverksam till slutet på 2070. Då förstår man att det måste till en kontinuerlig dialog mellan skola och arbetsliv, skriverBetty Malmberg, riksdagsledamot (M), i Dagens Samhälle.

”Yrkesutbildningen ska inte vara en återvändsgränd”

Det finns mycket att vinna på att knyta gymnasiets yrkesutbildningar närmare arbetsmarknaden och på att göra dem högskoleförberedande igen, för Sveriges välfärd och tillväxt. Men de största vinnarna är de unga som får utnyttja sin fulla potential och ges större möjligheter till klassresor, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd (S) Malmö i Dagens Samhälle.

”Industrin behöver bättre yrkesutbildningar”

Yrkesutbildningens kvalitet och rekryteringen av unga till dessa utbildningar är avgörande för svensk industris utveckling. Inom fem år bör yrkesutbildningens roll och popularitet ha förändrats till en svensk konkurrensfördel, skriver Anders Ferbe, förbundsordförande i IF Metall i Göteborgsposten.Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Katariina Treville

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-25 21.03

Ansvarig redaktör för sidan: Erik Uppenberg