Sök Sök
Meny Meny

Logga in

12 jun 2007

"Betyg ska sättas av den som har kompetens"

Debattartikel om betyg, publicerad i Provinstidningen Dalsland, Åmål, den 12 juni

Enligt Barnombudsmannen (BO) är det en allvarlig brist i rättssäkerheten för eleverna att de i dag inte ges tillfälle att få betyg enligt för dem kända kriterier. Nu menar BO att det är hög tid att införa ett system som gör att eleverna kan få sina betyg omprövade i efterhand.

Lärarnas Riksförbund har alltid önskat nationella betygskriterier. Det är viktigt såväl för lärarna som sätter betyg som för eleverna, att det finns tydliga kriterier.

Det har funnits ett förslag till omprövning av betyg sedan 2002. Vi menar att det inte går att ompröva betygen innan det blivit klargjort och säkrat vem som sätter betyg. Det vore därför rimligt att koppla en omprövningsrätt till att en auktorisation av lärare införs. Men frågan vi måste ställa oss är varför får 20 procent obehöriga i skolan sätta betyg idag? Betyg är en myndighetsutövning och ska sättas av den som har rätt kompetens. Dessutom är det hela 50 procent obehöriga som sätter betyg i fristående gymnasier. Det är egentligen fullständigt oacceptabelt.

Jag tycker att BO först borde fundera på hur detta problem ska lösas. Då står det också klart att fler behöriga lärare, utbildade i rätt ämnen, är den bästa garanten för riktiga och rättvisa betyg.

Metta Fjelkner
Ordförande i Lärarnas Riksförbund

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2014-01-15 15.04

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

› Läs mer om vanliga
  frågor och förmåner