Sök Sök
Meny Meny

Logga in

01 okt 2010

Estetiska ämnen bör vara för alla

Hösten 2011 sjösätts den nya gymnasiereformen. Ämnet estetisk verksamhet är då inte längre obligatoriskt för alla elever. Detta har regeringen bestämt.
Lärarnas Riksförbund beklagar detta. Vi ser att de estetiska ämnena behövs i såväl gymnasie- som grundskolan.  De estetiska ämnena stimulerar elevernas kreativitet, fantasi och uttryckssätt. Det är viktiga kunskaper som behövs i den kunskapsnation vi vill att Sverige ska vara.

I diskussionerna om den nya gymnasieskolan hade Lärarnas Riksförbund två mål när det gällde de estetiska ämnena.

Det första målet gällde det estetiska programmet, som höll på att försvinna. Vi tog strid för det estetiska programmet och har glädjande kunnat konstatera att programmet ska finnas kvar i den nya gymnasieskolan.

Det andra målet handlade om de estetiska ämnena som gymnasiegemensamma ämnen (tidigare kärnämnen). Skulle de vara gemensamma för alla elever eller ej? Regeringen bestämde att de inte skulle vara det.

Lärarnas Riksförbund uppmanar nu regeringen att trots detta se över möjligheterna att låta de estetiska ämnena leva i gymnasieskolan.

Förbundet föreslår att det bör reserveras ett obligatoriskt utrymme på samtliga program för estetiska ämnen. Eleverna ska kunna välja bland de estetiska ämnen som finns. Dessa ämnen är viktiga i yrkeslivet, samhällslivet och för alla medborgares utveckling i ett demokratiskt samhälle. Därför är det också ett viktigt ämnesområde för elever som går yrkesprogram och studieförberedande program.

 
Metta Fjelkner
Ordförande Lärarnas Riksförbund

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
David Hulth Wallgren, vik. presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-10 12.52

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Barometern
Debattartikeln publicerades i tidningen Barometern, 29 september 2010.

Den publicerades dock bara i papperstidningen, så vi kan tyvärr inte bistå med någon länk till den.