Sök Sök
Meny Meny

Logga in

08 okt 2012

Fyra steg för högre lärarlöner

Vi kräver att politikerna i Göteborgsregionen tar sitt ansvar som arbetsgivare och i fyra steg säkrar att lärarnas löner verkligen höjs, skriver bland andra Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund, i Göteborgs-Posten.
Reaktionerna på det nyligen slutna löneavtalet för lärarna har varit starka. De visar ett stort missnöje med löner och villkor inom lärarkåren. Samtidigt vill allt färre bli lärare.

I och med det nya läraravtalet har skolhuvudmännen i Göteborgsregionen alla möjligheter att uppvärdera läraryrkets status och säkra yrkets attraktivitet.

Även om ett avtal nyss slutits måste vi nu växla upp arbetet för högre löner och bättre villkor. Mycket arbete återstår. Vi kräver nu att kommunerna tar fyra tydliga steg mot högre lärarlöner:

Se avtalet som ett golv, inte ett tak. SKL har uppmanat landets kommunpolitiker att satsa på lärarna. Vi kommer att noga följa upp, och öppet redovisa, hur hela Göteborgsregionen följer denna uppmaning.

Ingen minskning av lärartätheten. Vi kräver besked från alla kommuner i Göteborgsregionen att man inte använder detta avtal som skäl för att minska lärartätheten.

Nu har kommunen chansen. Avtalets två sifferlösa år bygger på att kommunerna förmår att sätta löner som innebär tydliga steg mot en rejäl uppvärdering av lärarna. Vi förutsätter att kommunerna i Göteborgsregionen visar att det finns ett ekonomiskt utrymme för tydliga lönehöjningar.

Långsiktig strategi. Många lärare i Göteborg med omnejd är besvikna på de senaste årens löneutfall. Vi vill därför att alla kommuner i vår region, i samverkan med de fackliga organisationerna, tar fram strategier för den långsiktiga löneutvecklingen.

Om inte kommunerna i löneöversynen 2014 satsar på lärarna river vi upp avtalet.

Metta Fjelkner
förbundsordförande Lärarnas Riksförbund

Gunnar Valinder
distriktsordförande Lärarnas Riksförbund i Göteborg

Thommy Bergström
distriktsordförande Lärarnas Riksförbund i Göteborgsringen

För kommentarer:
Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 68
För upplysningar:
Zoran Alagic, presschef Lärarnas Riksförbund, 070-262 27 00

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2014-01-15 15.02

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Liknande artiklar har publicerats i flertalet tidningar runt om i landet.