Sök Sök
Meny Meny

Logga in

22 okt 2018

Ge Göteborg likvärdiga skolor

Vi lärare och studie- och yrkesvägledare är beredda att ta vårt ansvar för att utveckla skolan, men ni kommunpolitiker som tillträder efter årsskiftet måste ge oss förutsättningar att lyckas. Att införa en gemensam grundskoleförvaltning är en bra början, men det krävs mer, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbund i Göteborgs-Posten.

Alla elever ska mötas av höga förväntningar och utmanas att nå randen av sin förmåga, oavsett var de kommer ifrån och oavsett var de bor.

De ska få relevant studie- och yrkesvägledning och alltid utbildas av kunniga och legitimerade lärare som har tid att förbereda och efterarbeta undervisningen och se varje elevs behov.

Lönefrågan är viktig

Uppgifter att göra:

* Det måste löna sig att utbilda sig till lärare och studie- och yrkesvägledare. Ett villkor för attraktiva yrken är en positiv livslöneutveckling. Vi har inte råd med en fortsatt negativ livslön.

* Ge höga ingångslöner för att signalera att läraryrket och studie- och yrkesvägledaryrket är attraktiva yrken.

* Visa att erfarenhet och ökad kompetens lönar sig. Efter 15 år i yrket ska lärare ha en lön på minst 45 000 kronor.

* Under en yrkeskarriär måste lönen minst fördubblas.

Hur ser planen ut?

Dessutom innebär det nyligen träffade skolavtalet att det nu ska ske ett arbete i varje kommun och på varje skola för att se till att varje lärare och studie- och yrkesvägledare får en god arbetsmiljö. Det förpliktigar.

Vi inom Lärarnas riksförbund vet vad som behöver förändras. Nu utmanar vi dig som är nyvald eller återvald Göteborgspolitiker att vara med och skapa de förutsättningar som krävs. Vi vill veta hur ni politiker från samtliga tio partier i Göteborgs kommunfullmäktige tänker förvalta de fyra år som ni har framför er. Hur ser planen ut?

Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund

 

För kommentarer:
Ordförande Lärarnas Riksförbund, 073-430 42 74 

För upplysningar:
Pressjour Lärarnas Riksförbund, 08-613 25 55 

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-25 13.51

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll