Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Kampanjer

För att förhandla oss till bättre villkor för våra medlemmar, påverka politiker för en bättre skola och höjd status för lärare och studie- och yrkesvägledare, driver vi löpande ett antal kampanjer för att skapa opinion.

Hur många ska med?

En av tre elever tar inte examen från gymnasiet. Det motsvarar cirka 35 000 unga människor. Varje år. Från 2016 till och med 2029 blir det en halv miljon unga som får en lång väg till en ljusnande framtid.

Se filmen, testa den interaktiva grafiken som visar hur stor utslagningen är på din egen ort – och läs om våra lösningar. »

Våga vara lärare

Vi måste återupprätta lärarnas ställning. Idag blir många ifrågasatta trots att de bara gör sitt jobb. Var femte lärare har tvekat att ingripa vid bråk på skolan av rädsla för att själv bli anmäld. Nästan fyra av tio lärare har hotats att anmälas av en elev eller förälder.

Det här vill vi på Lärarnas Riksförbund ändra på. Vi vill att alla parter – lärare, rektorer, elever och föräldrar – ska förstå de spelregler som finns, för att därmed kunna ta sitt ansvar.

Testa dig själv: Hur skulle du agera? Ta del av våra undersökningar, läs om dina befogenheter och få tips om hur ni kan arbeta förebyggande på din egen skola. »

Likvärdig skola

Staten måste ta ett betydligt större ansvar för skolan än i dag. Sverige behöver ett nytt modernt statligt huvudmannaskap för de skolor som i dag är kommunala. Det är nödvändigt för att likvärdigheten ska öka. Och för att alla elever ska få samma chans.

Hur vill Lärarnas Riksförbund att framtidens skola ska se ut? Hör argumenten och läs om våra förslag – 10 svar om en nationell kunskapsskola! »

Mer tid för varje elev

Några minuter per vecka är allt en lärare kan ägna åt varje elevs kunskapsutveckling. I stället tvingas vi göra sådant som inte har med undervisningen att göra. Detta får konsekvenser för elevernas kunskapsresultat.

Därför måste lärare och vägledare få avlastning och slippa uppgifter som inte ingår i yrkesrollen, och därför måste staten ta ett utökat ansvar för skolan.

Läs mer om våra lösningar för att ge våra yrken rimliga förutsättningar. Testa dig själv med fem snabba frågor. »

Böcker om skola och undervisning

Som en del i vårt opinionsarbete har vi gett ut ett antal böcker och antologier, där vi samlar de kunnigaste experterna, de vassaste pennorna och de intressantaste rösterna för att diskutera skolfrågor på djupet. De senaste handlar om integration och om framgångsrika exempel på IT i skolan.

Läs mer om vår bokutgivning. »

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-17 15.40

Ansvarig redaktör för sidan: Redaktionen

Skolan och integrationen — Utbildning som nyckel till det svenska samhället

Skolan och integrationen — Utbildning som nyckel till det svenska samhället. Klicka på bilden för högre upplösning.

Björn Ranelid, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabet Reslegård och Özz Nûjen

Björn Ranelid, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabet Reslegård och Özz Nûjen är fyra av rösterna i boken Skolan och integrationen.

Vi får det att funka! — Framgångsrika exempel på IT i skolan

Vi får det att funka! — Framgångsrika exempel på IT i skolan, utgiven augusti 2016. Klicka på bilden för högupplöst uppslag.