Kampanjer
För att förhandla oss till bättre villkor för våra medlemmar, påverka politiker för en bättre skola och höjd status för lärare och studie- och yrkesvägledare, driver vi löpande ett antal kampanjer för att skapa opinion.
Hur många ska med?
En av tre elever tar inte examen från gymnasiet. Det motsvarar cirka 35 000 unga människor. Varje år. Från 2016 till och med 2029 blir det en halv miljon unga som får en lång väg till en ljusnande framtid.
Våga vara lärare
Vi måste återupprätta lärarnas ställning. Idag blir många ifrågasatta trots att de bara gör sitt jobb. Var femte lärare har tvekat att ingripa vid bråk på skolan av rädsla för att själv bli anmäld. Nästan fyra av tio lärare har hotats att anmälas av en elev eller förälder.
Det här vill vi på Lärarnas Riksförbund ändra på. Vi vill att alla parter – lärare, rektorer, elever och föräldrar – ska förstå de spelregler som finns, för att därmed kunna ta sitt ansvar.
Likvärdig skola
Staten måste ta ett betydligt större ansvar för skolan än i dag. Sverige behöver ett nytt modernt statligt huvudmannaskap för de skolor som i dag är kommunala. Det är nödvändigt för att likvärdigheten ska öka. Och för att alla elever ska få samma chans.
Mer tid för varje elev
Några minuter per vecka är allt en lärare kan ägna åt varje elevs kunskapsutveckling. I stället tvingas vi göra sådant som inte har med undervisningen att göra. Detta får konsekvenser för elevernas kunskapsresultat.
Därför måste lärare och vägledare få avlastning och slippa uppgifter som inte ingår i yrkesrollen, och därför måste staten ta ett utökat ansvar för skolan.
Böcker om skola och undervisning
Som en del i vårt opinionsarbete har vi gett ut ett antal böcker och antologier, där vi samlar de kunnigaste experterna, de vassaste pennorna och de intressantaste rösterna för att diskutera skolfrågor på djupet. De senaste handlar om integration och om framgångsrika exempel på IT i skolan.
Rapportera fel på sidan
Ansvarig för sidan: Helena Linge
Sidan senast uppdaterad: 2018-09-17 15.40
Ansvarig redaktör för sidan: Redaktionen