Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Lärare hjälper nyanlända

Lärarnas Riksförbund har tagit initiativ till samarbetet ”Lärare hjälper”, där exempelvis pensionerade lärare och lärarstudenter kan bidra genom att arbeta som volontärer på flyktingboenden.

– Det känns oerhört värdefullt att all den erfarenhet som dessa lärare besitter kan komma till nytta för de nyanlända genom initiativet ”Lärare hjälper”, säger Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund.

Det har visat sig att det bland våra medlemmar som inte är i tjänst som lärare, finns ett intresse av att kunna bidra med sin lärarkunskap till nyanlända. Lärarnas Riksförbund har därför, tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, skapat möjligheten för intresserade, till exempel studenter och pensionerade lärare, som kan tänkas vilja jobba som volontärer på asylboenden. Skicka en intresseanmälan med kontaktuppgifter i mail till lararehjalper@lr.se så förmedlas kontakten vidare.

Studieförbunden har 2015 fått medel för att möta asylsökande personer med studiecirklar i svenska och samhällsorientering från dag ett. Redan idag pågår ett fantastiskt arbete runt om i landet, många asylsökande personer har deltagit i verksamheter och många personer har också engagerat sig som ledare.

Detta uppdrag kommer att förlängas under 2016, och dessutom kommer med största sannolikhet, beslut om ytterligare ett uppdrag: Vardagssvenska i 40 studietimmar för asylsökande personer från dag ett.

Är du intresserad av att delta i det här arbetet och bidra med din kompetens och din erfarenhet – skriv ett mail till lararehjalper@lr.se så ser vi till att du får svar på dina eventuella frågor och dina kontaktuppgifter förmedlas också vidare till den lokalavdelning som bedriver verksamheten där du bor.

Jag vill göra något konkret

Lydia Sundh är en av alla kandidater som anmält sig till Lärarnas Riksförbunds projekt #Lärarehjälper som ska undervisa flyktingar på asylboenden. Lydia bor i Stockholm och studerar till ämneslärare för gymnasiet i engelska och franska.

– Jag har läst i tidningar och sett i media att det oftast är frivilliginsatser som gör skillnad för flyktingar som kommer hit. Båda mina föräldrar är lärare och jag känner hela tiden att jag vill göra något konkret för att hjälpa till. Frågan är bara vad. När jag såg er annons kändes det självklart att söka, säger Lydia.

Vad har du för förväntningar på uppdraget?

– Jag vill få en inblick i flyktingarnas vardag och förståelse för vad de som kommer hit har varit med om. Jag vill lära mig mer och tror och hoppas att jag kan bidra till er viktiga insats på något sätt, säger Lydia.

Är du intresserad av att delta i det här arbetet och bidra med din kompetens och din erfarenhet – skriv ett mail till lararehjalper@lr.se så ser vi till att du får svar på dina eventuella frågor och dina kontaktuppgifter förmedlas också vidare till den lokalavdelning som bedriver verksamheten där du bor.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Anna Jändel Holst

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-05 13.55

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll