Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Test: Så får lärare mer tid för varje elev

Internationella mätningar visar att Sveriges elevers kunskapsresultat sjunker. Samtidigt har lärarna fått minskad tid för att förbereda och efterarbeta sin undervisning. Kan det finnas ett samband? Vad tror du?

Gör testet och dela ditt resultat.

Fråga 1: Elever har rätt till individuellt anpassad undervisning. Men en genomsnittlig ämneslärare har endast några minuter att ägna varje elevs kunskapsutveckling per vecka.
SANT
FALSKT
Fråga 2: Undervisning av god kvalitet skapas inte av sig själv – den behöver förberedas och efterarbetas. De flesta lärare är övertygade om att de kan hjälpa fler elever att nå målen om de får mer tid till förberedelser och efterarbete.
SANT
FALSKT
Fråga 3: Många lärare har ytterligare uppdrag i sin tjänst, till exempel som mentor, förstelärare, ämnesansvarig eller arbetsdagsledare. Omkring hälften av lärarna får ingen avsatt tid för sådana uppdrag.
SANT
FALSKT
Fråga 4: Lärarnas Riksförbund vill se satsningar på andra yrkeskategorier i skolan som kan utföra uppgifter som ligger på lärare idag. Vi vill också att man inför central rättning av nationella prov samt färre administrativa arbetsuppgifter för lärare. Det skulle ge mer tid för varje elev.
SANT
FALSKT
Fråga 5: I snitt ansvarar en studie- och yrkesvägledare för omkring 480 elever att vägleda inför framtida studier och jobb.
SANT
FALSKT

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Anna Jändel Holst

Sidan senast uppdaterad: 2016-07-01 21.11