Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

20 000 elever har nominerat till årets lärare

Den 4 september gick Lärargalan av stapeln för andra året i rad. Lärargalan delar ut priser för årets bästa lärare, Nytänkande/entreprenörskap, matematik, it/digitalisering, svenska som andra språk, språkutveckling och värdegrund.

Elever från alla kommuner i Sverige har skickat in runt 20 000 nomineringar på över 3 000 favoritlärare till årets upplaga av Lärargalan.

Årets engagemang från svenska elever är ett kraftigt uppsving från tidigare år. Antalet nominerade lärare har nära fördubblats sedan i fjol.

I elevernas motiveringar berömmer de ofta sina favoritlärare för "äkta och engagerande", "ser mig som individ" och "humor och värme".

Många elever skriver uttryckligen att de vill nominera sina favoritlärare som ett tack för lärarnas insatser. Därmed har Lärargalan verkligen uppnått ett viktigt syfte.

Lärargalan är en stiftelse som verkar i syfte att stärka lärarrollen. Lärargalan genomför seminarier för att uppdatera och diskutera lärarnas kunskaper.

Årets vinnare av priser vid Lärargalan

Det stora lärarskapspriset 2017 inom högstadiet

Vedran Maras, Stenhammarskolan

Elevernas motivering:

"Vår lärare är fantastiskt duktig på att förklara och vägleda oss elever, hen har hjälpt mig mycket i svenskan. Under hens lektioner är det alltid en bra upplagd plan för hur hen ska undervisa och göra det bra för alla på bästa sättet. Hen gör undervisningen rolig och man längtar till nästa lektion. Vår lärare är den bästa läraren vi någonsin haft - hen stöttar en i allt och försöker hjälpa till med allt hen kan och har gjort engelskan till mitt favoritämne som från början var det ämnet jag gillade minst.

Jag har nu börjat på gymnasiet men har ännu inte träffat på en bättre lärare än hen !! Det jag har fått lära mig av vår lärare kommer jag ha med mig hela livet, hen är väldigt erfaren och väldigt duktig på att lära ut. Fördelen är att hen är fortfarande väldigt ung och jag kan med säkerhet säga att hen bara kommer att bli bättre och bättre med åren. Vår lärare är en fantastisk lärare som har hjälpt både mig och många andra i min klass att nå sina mål i betyg".

 

Det stora lärarskapspriset 2017 inom gymnasiet

Elisabeth Ennerberg


Elevernas motivering:

"Vem är en bra lärare? Jo, en sådan som ser att ingen person är den andra lik och att alla har sina olika behov. En sådan som anpassar sina lektioner och uppgifter efter sina elever. En som ibland stannar upp för att se till att alla hängt med så att ingen hamnar på efterkälke. Just en sådan lärare är vår lärare. Hen är den som ser alla och gör alltid vad hen kan för att lyfta just den individen så att hen kan nå en sådan hög nivå som möjligt. Men vår lärares goda sidor slutar inte här. Hen är även en sådan som vi vågar fråga då vi vet att vår lärare kommer ge allt för att en ska förstå. För hen är positiv, saklig och envis. Hen är inte en sådan som ger upp i första taget. En del dagar är mindre roliga än andra, men ifall en har lektion med vår lärare vet en att dagen kommer bli mycket bättre. För jag har aldrig träffat en lärare innan som är redo att bjuda på sig själv så mycket som hen gör för att lysa upp elevers dag. Tack vare vår lärare har jag fått en högre kunskapsnivå för att jag nu vågar tro på mig själv och mina kunskaper. Vår lärare är den bästa läraren jag haft och jag är riktigt tacksam över att få ha henne i både religion och historia".

 

Årets lärare It & digitalisering
Sara Bruun, Ringsjöskolan


Elevernas motivering:

”Sara ser alla i klassrummet. Ingen har ett driv och engagemang som hon har. Genom lärarens fantastiska pedagogik inspirerar hon inte bara oss, utan andra lärare runt om i hela landet. Vi lär oss alltid massor under lektionerna. Genom hennes blogg kan vi alltid lära oavsett vart vi befinner oss. Hon inspirerar och utbildar inte bara elever utan även andra lärare över hela Sverige. Sara lyfter de enskilda eleverna till nivåer som de inte tror de kan nå. Hon ser varje elev och lämnar ingen efter. Om jag förstått det rätt föreläser hon även för lärare i Europa och Kanada.”

Årets lärare i entreprenörskap
Rickard Nordström


Elevernas motivering:

"Rickard är den mest motiverande läraren jag har haft och kommer att ha. Vår lärare får skolan att bli jätteintressant och rolig. Rickard vill alltid att alla ska ha det bra och trivas. All kunskap som han lär ut fastnar i huvudet. Rickard är på de plattformarna som vi befinner oss på. Genom hans glädje och omtanke i sin undervisning bidrar till att vi njuter varje sekund av lektionen. Rickard inspirerar inte bara oss elever i klassrummet utan dessutom sprider kunskap till alla Sveriges elever genom hans instagramkonto".

 
Årets lärare i matematik
Gunilla Johansson, Jernvallskolan

Elevernas motivering:

"Gunilla är en lärare för alla. Hon är djupt passionerad i sitt ämne - matematik och hittar lösningar för att allas skolgång ska bli den bästa. Man kan alltid räkna med att Gunilla ger uppgifter som passar en själv. Hon stannar kvar på skolan efter skoldagen för att hjälpa de elever som inte känner att de inte förstått eller behöver fråga något. För de elever som behöver en ytterligare utmaning håller Gunilla samtidigt igång genomgångar för en liten grupp med gymnasiematte. Man märker att hon verkligen brinner för det hon gör och älskar att få lära ut matte. Gunilla hjälper även dem som har svårare genom att ta sig tid efter skoltid för att förklara extra om någon inte förstår, det vill säga ordnar mattekvällar där några från klassen träffas under en kväll och går igenom något som varit oklart under lektionerna".


Årets lärare i svenska som andraspråk
Lisa Nurmi, Thoren Innovation


Elevernas motivering:

"Precis som alla andra lärare, har vår lärare landets framtid i sina händer. MEN, det är något som gör hen speciell. Vår lärare motiverar och inspirerar, hen ger oss energi till att inte ge upp och för att utvecklas. Läraren sprider positiv energi och ger oss en så kallad powerboost. Vår lärare gör fina gärningar mot oss. Ibland krävs det endast en mindre gärning och det påverkar och följer med någon hela livet. Gärningar ger oss hopp, gärningar ger oss balans, även om det är sånt vi inte märker av. Hen är en av de lärare som gjort en sådan gärning, en gärning som fått alla mina hjältar inristade i mitt hjärta för evigt. Vår läraren pushar alltid eleverna till att vi ska nå våra mål och hen ger hen sig inte förens målen är nådda. Min lärare har kunskaper som flera utav mina talpedagoger inte klarar av, hen fick mig att sluta vara rädd för att prata och det har bidragit till att jag vågar leva mitt liv till fullo".


Årets lärare språkutveckling
Malin Gill

Elevernas motivering:

"Malin lär inte bara ut för att vi ska minnas det i fyra veckor, utan hon lär oss saker som vi verkligen kommer ha nytta av i resten av våra liv. Ordning och reda, strukturerad, välplanerad, glädje och motivation, energi - ja man skulle kunna göra en hel lista! Hon ser verkligen alla elever i klassrummet och strävar alltid efter att varje enskild elev ska prestera sitt allra bästa, inte bara klassen generellt utan verkligen alla. Under lektionerna berättas det roliga och spännande historier som förknippas till det vi lär oss. Malin brinner för sina ämnen och det smittar av sig på oss elever. Dessutom tror hon på oss och är alltid positiv. Malin skapar relationer med oss alla och våra föräldrar, för det tycker hon är viktigt för att kunna hjälpa oss på bästa sätt med våra studier".

 

Årets lärare i värdegrund
Patrik Lundqvist

Elevernas Motivering:

”Patrik lägger ner sin själ i sitt lärande genom lärorika kunskapsutflykter. När han har en genomgång så är vi alltid hundra procent engagerad - Patrik kan få det som man trodde var ointressant att låta hur intressant som helst. Läraren har ingen tolerans för elaka kommenterar därför vågar vi alltid vara oss själva i klassrummet och vi kan skapa våra egna värderingar. Jämställdhet prioriterar Patrik högt och hen ser alltid till så att ingen är utanför.

Patrik är den enda läraren som ser oss och vågar fråga om han ser att vi mår dåligt, och det är vi elever väldigt tacksam för idag. Patrik håller alltid i en valfri extra timme på fredagseftermiddagar där de som vill får fördjupa sig i de naturvetenskapliga ämnena.”

 

Samarbetspartner till Lärargalan är bland annat Lärarnas Riksförbund, Mellby Gård, Google och Liber. Stiftelsens VD Beata Kull var själv elev och idag grundare till Lärargalan. I stiftelsens styrelse ingår en rad personer med bakgrund inom pedagogik.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-09-04 21.59

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll