Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Algebra från norr till söder

Matematiklärare – ta chansen att få konkret och inspirerande fortbildning samtidigt som du utökar ditt kollegiala nätverk.

Cecilia är förstelärare i matematik, årskurs 6–9, på Carlssons skola i Stockholm. Hon har belönats med flera priser för sitt pedagogiska arbete, bland annat Kungliga Vetenskapsakademiens Ingvar Lindqvist-pris i matematik och kemi.

Du som är lärare i matematik i årskurs 4–gymnasiet har nu möjlighet att kostnadsfritt prova en ny typ av webbaserad lärarfortbildning under vårterminen 2017. Många har redan anmält sig via Lärarnas Riksförbunds medlemsutskick. Fortbildningen hålls av försteläraren Cecilia Christiansen och baseras på hennes lektionsserie Rädda ekvationerna, som introducerar elever till algebra på ett tydligt och engagerande sätt. Du läser utbildningen med Cecilia som kursledare via videoföreläsningar på nätet. Du kommer också ha tillgång till ett webbaserat forum där du kan diskutera med andra lärare.

– Genom föreläsningarna presenterar jag förslag på hur man kan arbeta med Rädda  ekvationerna. Att sedan arbeta igenom materialet tillsammans med andra lärare, diskutera innehållet och reflektera över det vi läser ger säkert upphov till intressanta didaktiska diskussioner och hjälper oss lärare att känna oss säkrare inför undervisning kring ekvationer och algebra, säger Cecilia.

Utbildningen och lärplattformen Opusplace är framtagen av Ronald Bernette som ett privat initiativ stöttat av KTH Innovation.

– Syftet med fortbildningen är att erbjuda ett enkelt och effektivt stöd för lärare i arbetet med sina elever. Vår ambition är att skapa bästa förutsättningar för inspirerat lärande som väcker lust och glädje hos både lärare och elever, säger Ronald.

Ronald Bernette

Många lärare som Ronald kommer i kontakt med efterfrågar ökad tillgång till utbyte med andra lärare i samma ämne.

– Fortbildningen kommer ha ett öppet forum så att deltagare enkelt kan söka och ge stöd till varandra, dela med sig av erfarenheter och knyta kontakter med kollegor runt om i landet. Det blir ett kollegialt utbyte utan geografiska gränser.

Fortbildningen pågår under fyra veckor och innehåller nio lektioner. Utöver videoföreläsningarna och lektionsarbetet med dina elever bör du räkna med 1–2 timmars individuellt arbete i veckan.

– Testa materialet konkret, på samma sätt som eleverna kommer att göra i klassrummet.

Det ger ett försprång inför eventuella elevfrågor, funderingar eller svårigheter. Räkna gärna igenom uppgifterna som hör till varje lektion och skriv ner intressanta upptäckter eller observationer som vi sedan diskuterar tillsammans i forumet, tipsar Cecilia.


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-20 13.11

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll


Det kostar ingenting att gå fortbildningen och du anmäler dig på Opusplace.com


Genom fortbildningen får du:

  • Videoföreläsningar med Cecilia
  • Tillgång till Cecilias lektionsplaner, laborativa övningar och övningsuppgifter som kan användas i arbetet med dina egna elever.
  • Möjlighet till kollegialt idéutbyte och stöd via interaktiva forum på den webbaserade lärplattformen.