Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Frågor och svar:
Då kan du få ersättning vid olycka på jobbet

EXPERTEN SVARAR. Alla lärare och studie- och yrkesvägledare som har kollektivavtal är försäkrade under arbetstid genom AFA Försäkring. Det innebär att du kan ha rätt till ersättning för inkomstbortfall, sjukvårdskostnader och liknande om du råkar ut för en olycka på jobbet. Lena Lindqvist-Albinsson, regional ombudsman på Lärarnas Riksförbund, ger exempel på när du kan ha rätt till ersättning från försäkringen.

Du bryter armen i pulkabacken och din nya skidjacka går sönder

I en sådan situation måste det vara fullständigt klart att olyckan inträffat under reglerad arbetstid för att du ska kunna få ut försäkringspengar. Om du till exempel själv valt att stanna kvar i pulkabacken efter skoldagen, trots att den reglerade tiden är slut och du inte har ansvar för några elever, kan AFA Försäkring eventuellt komma fram till att det inte var på arbetsgivarens uppdrag du befann dig vid backen när olyckan inträffade. Se därför till att det räknas som reglerad arbetstid under hela tiden du är i pulkabacken. Då är du försäkrad och kan ha rätt till ersättning för inkomstbortfall, läkarbesök och liknande.

Du kan även ha rätt till ersättning för den trasiga jackan, om den gick sönder i samband med att du själv skadades. Om enbart jackan går sönder, och du själv inte skadar dig, så kan du däremot inte få pengar från AFA Försäkring eftersom de bara betalar ut ersättning i samband med personskador.

Du cyklar omkull på väg till arbetet och får hjärnskakning

Du kan få ersättning från AFA Försäkring om du råkar ut för en olycka när du cyklar eller går till eller från arbetet. För att kunna få ersättning måste olyckan ha krävt läkarbesök och/eller sjukskrivning, och du ska ha åkt eller gått din vanliga väg när olyckan inträffade. Du får alltså inte ha gått in i en affär för att handla eller tagit en omväg för att posta ett brev. Du kan få ersättning för omkostnader som läkarbesök, kryckor och liknande. Däremot kan du inte få ersättning för förlorad arbetsinkomst om du råkar ut för en olycka på väg till eller från arbetet.

Du blir hotad av en elev

Om du blir hotad av en elev så kan du ha rätt till ersättning för sveda och värk om du har behövt gå i samtalsterapi eller fått annan behandling, även om du inte har varit sjukskriven och haft någon inkomstförlust.

Det är viktigt att du gör en anmälan både till arbetsgivaren och till AFA Försäkring om att du har blivit hotad så att händelsen finns registrerad. Kanske ska händelsen också polisanmälas. AFA Försäkring gör sedan bedömningen om du har rätt till ersättning för sveda och värk.

Olycksfall på jobbet - missa inga försäkringspengar »

Kontakta AFA Försäkring

Det är alltid AFA Försäkring som avgör om du har rätt till ersättning eller ej. Lärarnas Riksförbund kan aldrig ta ställning till det. Kontakta därför AFA Försäkring om du vill veta vad som gäller om du skadar dig under arbetstid. afaforsakring.se

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-14 15.37

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll