Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Det är hög tid att vi prioriterar studie- och yrkesvägledningen!

– Likvärdigheten måste stärkas, det kompensatoriska inslaget måste bli bättre!

Det konstaterade Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén vid det riksdagsseminarium som förbundet arrangerade tillsammans med Centerpartiet om studie- och yrkesvägledningen den 8 juni.

Seminariet utgick från två rapporter som förbundet tagit fram. Bilden som framkom var att det krävs satsningar på vägledningen i skolan.

I rapporterna visar det sig bland annat att det är 50 procent högre risk för avhopp från gymnasiet för dem som inte fått tillräckligt med individuell studie- och yrkesvägledning. Det visar sig också att de med utlandsfödda föräldrar är mer missnöjda med studie och yrkesvägledningen – extra dystert med tanke på avhoppen i den gruppen.

– Det saknas en nationell målbild för vad vi vill med studie- och yrkesvägledningen, sa Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Vem ska göra vad och när? Det krävs en tydlighet från huvudmannen och en organisation och struktur som stödjer en god vägledning, sa Åsa Fahlén.

 – Vi i Lärarnas Riksförbund efterlyser nu en tydlig vision om, och policy för, vad det är vi vill att studie- och yrkesvägledningen ska leda till. Vi efterfrågar en tydlig reformagenda från statens sida och en färdplan för hur vi ska nå dit. Det är hög tid att vi prioriterar studie- och yrkesvägledningen!

– Det behövs en politisk styrning för att vägledningen ska kunna stärkas, sa Mika Launikari från Utbildningsstyrelsen (Finlands motsvarighet till Skolverket).

Studie och yrkesvägledningen är mer oreglerad i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer samtidigt som antalet valmöjligheter ökat.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-14 08.39

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll