Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Det är hög tid att vi prioriterar studie- och yrkesvägledningen!

– Likvärdigheten måste stärkas, det kompensatoriska inslaget måste bli bättre!

Det konstaterade Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén vid det riksdagsseminarium som förbundet arrangerade tillsammans med Centerpartiet om studie- och yrkesvägledningen den 8 juni.

Seminariet utgick från två rapporter som förbundet tagit fram. Bilden som framkom var att det krävs satsningar på vägledningen i skolan.

I rapporterna visar det sig bland annat att det är 50 procent högre risk för avhopp från gymnasiet för dem som inte fått tillräckligt med individuell studie- och yrkesvägledning. Det visar sig också att de med utlandsfödda föräldrar är mer missnöjda med studie och yrkesvägledningen – extra dystert med tanke på avhoppen i den gruppen.

– Det saknas en nationell målbild för vad vi vill med studie- och yrkesvägledningen, sa Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Vem ska göra vad och när? Det krävs en tydlighet från huvudmannen och en organisation och struktur som stödjer en god vägledning, sa Åsa Fahlén.

 – Vi i Lärarnas Riksförbund efterlyser nu en tydlig vision om, och policy för, vad det är vi vill att studie- och yrkesvägledningen ska leda till. Vi efterfrågar en tydlig reformagenda från statens sida och en färdplan för hur vi ska nå dit. Det är hög tid att vi prioriterar studie- och yrkesvägledningen!

– Det behövs en politisk styrning för att vägledningen ska kunna stärkas, sa Mika Launikari från Utbildningsstyrelsen (Finlands motsvarighet till Skolverket).

Studie och yrkesvägledningen är mer oreglerad i Sverige jämfört med våra nordiska grannländer samtidigt som antalet valmöjligheter ökat.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-14 08.39