Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Fakta, råd och vägledning om villkor, löner och pension

Vilka lagar och regler styr villkoren för dig som jobbar på en skola med kollektivavtal? Hur fungerar lönesättningen, och hur kan jag få upp min lön? Hur funkar pensionssystemet och vad behöver jag veta om min egen pension?

Dessa och många andra frågor besvaras i de nya broschyrerna Du och dina villkor, Du och din lön samt Du och din pension. Sedan tidigare finns också broschyren Du och din föräldraledighet. Alla tryck­sakerna finns att beställa gratis eller ladda ner som pdf i
webbutiken.

Du och dina villkor – En sammanfattning av regler och förmåner för dig som jobbar på skola med kollektivavtal

Du och dina villkor

En sammanfattning av regler och förmåner för dig som jobbar på skola med kollektivavtal. Broschyren svarar på vad som regleras i lag respektive i kollektivavtal, och vad kollektiv­avtalet är värt i reda pengar. Den går också igenom anställnings­former, lärarlegitimation, vad som gäller vid sjukdom, VAB och föräldraledighet, omplacering, tjänstledighet, övertid och mycket annat.

Du och din lön – Så fungerar lön och lönesättning för dig som är lärare eller vägledare

Du och din lön

Så fungerar lön och lönesättning för dig som är lärare eller väg­ledare. Broschyren förklarar olika typer av lön, berättar hur du kan påverka din lön och vad facket kan hjälpa dig med. Den ger också råd och stöd inför lönesamtal och löneförhandling vid nytt jobb. Här beskrivs också vad de bägge största kollektivavtalen säger om lön (det kommunala avtalet och ”friskole­avtalet” med Almega Tjänste­företagen).

Du och din pension – Hur pensionssystemet fungerar och vad du bör tänka på

Du och din pension

Hur pensionssystemet fungerar och vad du bör tänka på. Broschyren ger kunskap om de viktiga val som måste göras under yrkeslivet och när du går i pension. Vi förklarar pensions­pyramidens delar, går igenom det orange kuvertet och de olika tjänstepensionerna som finns i skolans värld: KAP-KL, AKAP-KL, ITP2, ITP1, KTP2, KTP1 och PA16.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-08 11.04

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll