Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Medling för nytt tjänste­pensions­avtal inom Svenska Kyrkan

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har, tillsammans med ytterligare fyra fackliga parter och Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation, kommit överens om att ta hjälp av medlare för att komma vidare i förhandlingarna kring ett nytt tjänstepensionsavtal.

Förhandlingarna kring ett nytt avgiftsbestämt tjänste­pensions­avtal har pågått i flera omgångar, senast sedan början av 2016. De fackliga parterna har tillmötesgått arbetsgivarens önskemål om att gå från ett förmånsbestämt tjänstepensionsavtal.

Tyvärr står vi långt ifrån varandra i ett antal frågor. Den mest betydelsefulla frågan handlar om vilka medarbetare som ska omfattas av ett nytt avtal och vilka som ska ligga kvar i nuvarande avtal.

För att säkerställa att ingen arbetstagare ska riskera att få en kraftigt försämrad pension är långa övergångsperioder kutym på svensk arbetsmarknad. Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation vill i förhandlingarna dock genomdriva en mycket kort övergångsperiod, vilket Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har motsatt sig.

Hur påverkar detta mig?

Svar: Du som är medlem och anställd inom Svenska Kyrkan fortsätter för närvarande att omfattas av nuvarande gällande pensionsavtal. Det är först när ett nytt avtal är på plats som vi kan se vem som påverkas, eller på vilket sätt ett nytt avtal eventuellt påverkar dig.

Vad händer nu?

Svar: Två opartiska medlare kommer att utses. En på förslag från de fackliga parterna och en på förslag från Arbetsgivarorganisationen. Medlarna kommer därefter att sätta sig in i frågan och träffa de olika parterna för att få parternas syn på läget. Därefter kommer medlarna att komma med förslag till lösning.

Lärarnas Riksförbund återkommer med mer information till berörda medlemmar efter medlingen. Har du frågor kring pension eller något annat som berör din anställning är du välkommen att kontakta vår medlemsjour på telefon 08-613 27 00, knappval 2. Medlemsjouren är öppen måndag–fredag 08.00–17.00. Det går också bra att skicka e-post till medlemsjour@lr.se

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-18 17.07

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Fakta: Avgifts­bestämd pension

Arbetsgivaren sätter kontinuerligt av en viss procent av lönen som placeras och förvaltas efter ditt val. Storleken på din framtida tjänstepension beror på hur ditt pensionskapital utvecklas.

Fakta: Förmåns­bestämd pension

Den framtida pensionen blir en andel av din slutlön. Hur mycket du får i tjänstepension påverkas av storleken på din lön samt på hur länge du omfattats av avtalet.