Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Sveriges främsta lärare i entreprenörskap

Anneli Johansson, Anneli Näsberg, Sandra Magnusson och Karin Ekelund har tilldelats pris i tävlingen ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap”.

Prisutdelning den 20 september. Leif Östling, Sandra Magnusson, Anneli Johansson, Anneli Näsberg, Karin Ekelund och Åsa Fahlén

Tävlingen ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap” uppmärksammar lärare som lockar elevers intresse för att starta egna företag. De hjälper eleverna att utveckla sina förmågor i samarbete, kreativitet och problemlösning.

Första pris i tävlingen gick till Anneli Johansson och Anneli Näsberg från Hedbergaskolan i Sundsvall.

– Vi har världens bästa jobb, och att arbeta med Ung Företagsamhet och entreprenörskap gör att vi varje morgon går till jobbet med ett leende på läpparna. Denna fina utmärkelse gör oss glada och stolta och vi ser fram emot att  fortsätta utveckla vårt arbete på Hedbergska skolan i Sundsvall, säger Anneli Johansson.

– Det är alla fantastiska möten med elever som ger oss energi. Vårt samarbete medför att eleverna får ut så mycket mer av undervisningen. Vi har dessutom bra kollegor som man kan utbyta idéer med och som kan bidra med kunskaper, säger Anneli Näsberg.

Andra pris fick Sandra Magnusson från Malmö SFI-skola och folkuniversitet i Malmö.

– Jag är väldigt glad för att jag tilldelats priset. Min undervisning utgår från att de studerande äger sitt eget lärande och jag utgår från deras egna intressen i största möjliga utsträckning. Mitt förhållningssätt och metoden skapar motivation hos eleverna eftersom alla i klassen har samma mål och vi har ett tydligt framtidsfokus, säger Sandra Magnusson.

Karin Ekelund, Borgarskolan i Malmö, tilldelades tredje pris.

–Jag känner mig hedrad av utmärkelsen. Med genuint intresse och passionerat engagemang för entreprenörskap, i dess vida bemärkelse, tänker jag vidareutveckla mitt arbete. Jag tror tveklöst på att entreprenörskap är en av skolans och vårt samhälles framgångsfaktorer - en av nycklarna till högre måluppfyllelse, säger Karin Ekelund.

Studieresor väntar vinnarna

Tävlingen ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap” arrangeras av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv. I tävlingsjuryn sitter Lärarnas Riksförbunds förbundsordförande Åsa Fahlén och Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.

 – Sverige behöver engagerade ungdomar för att forma vår framtid. Entreprenörskap i skolan krävs för att inspirera och uppmuntra eleverna att tänka utanför ramarna. Det är därför viktigt att särskilt uppmärksamma de lärare som dagligen jobbar engagerat med dessa frågor, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Första till tredje pris i tävlingen är en studieresa till ett annat EU-land, där vinnarna ges tillfälle att skaffa sig nya intryck av entreprenörskap och undervisning i entreprenörskapsämnet.

Förstapristagarna har även bjudits in till en lunch med Prins Daniel, som är mycket engagerad i frågor som rör ungdomars entreprenörskap.

Lyssna på Anneli Johansson och Anneli Näsberg från Hedbergaskolan i Sundsvall som vann tävlingen.

Lyssa på Sandra Magnusson som fick 2:a pris i tävlingen

Lyssna på Karin Ekelund, Borgarskolan i Malmö, som tilldelades tredje pris i tävlingen

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2017-02-02 19.57

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Mer på internet

Om tävlingen

Tävlingen arrangerades av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv. Juryn bestod av Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, och Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv.

Tävlingskriterier

  • Hur väl läraren lyckas utveckla elevernas entreprenöriella förmågor, som
    till exempel kreativitet, samarbetsförmåga och initiativkraft.
  • Hur väl läraren främjar elevernas företagsamhet.
  • Hur väl läraren främjar samverkan mellan skolan och det lokala näringslivet.