Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Att sätta betyg tillsammans kräver tid

Är du en av dem som ska sätta betyg tillsammans med en olegitimerad kollega? För att ni ska kunna sätta betygen måste ni båda få de förutsättningar som krävs. Här reder vi ut vad som gäller.

Kan rektorn kräva att man hjälper till att sätta betyg?
- Ja, rektor kan ställa ett sådant krav. Men det är viktigt att du som lärare får tid avsatt för uppdraget i din tjänsteplanering vid läsårets/terminens början. Om inte uppdraget planerats i tid måste diskussioner föras med arbetsgivaren kring hur utrymme kan skapas utanför ordinarie arbetstid, till exempel om det kan bli fråga om beordrat övertidsarbete med övertidsersättning.

Vad kan jag kräva för förutsättningar för uppdraget?
- Att vara med och sätta betyg innebär att du behöver få möjlighet att ta del av och diskutera din icke-legitimerade kollegas betygsunderlag, helst löpande under tiden undervisningen pågår. Ett sådant uppdrag bör alltså ingå i din tjänsteplanering redan vid läsårets/terminens början. Har detta uppdrag inte planerats i tid ska diskussioner föras med arbetsgivaren om hur utrymme ska skapas inom den ordinarie arbetstiden. Ifall uppdraget ges med kort varsel kan det bli fråga om beordrat övertidsarbete enligt sedvanliga regler. Övergripande är det viktigt att rektor ser till att det finns fungerande rutiner på skolan för hur arbetet ska gå till.

Kan jag få högre lön för uppdraget?
- Det beror på hur den lokala lönepolicyn ser ut. Men att sätta betyg tillsammans med icke-legitimerade lärare är ett krävande och kvalificerat uppdrag, inte minst om du som lärare behöver göra det ihop med många icke-legitimerade kollegor. Det bör kunna påverka din lön positivt. Ta därför reda på hur den lokala lönepolicyn ser ut hos din arbetsgivare och diskutera frågan med Lärarnas Riksförbunds ombud på skolan.

Läs mer på lr.se/medbedömning

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-03 13.56

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll