Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Elever och lärare fick Björn Ranelid-priset för modiga och egensinniga uppsatser

Tre stolta elever och deras lärare mottog under lördagen årets Björn Ranelid-pris. De får priset för tre modiga och egensinniga uppsatser om skolans betydelse för integrationen av unga.

Årets vinnare av Björn Ranelid-priset: eleven Sara Hägglund och läraren Anna-Lena Grundström, eleven Smilla Skog och läraren Philip Salén, eleven Soliman Al Hammoud och läraren Elisabet Järlstam.

Integration av unga. Det är temat för Björn Ranelid-priset i år. Del­tagarna har uppmanats att skriva om vilka erfarenheter, tankar och känslor de har kring skolans betydelse och roll för ett väl­fungerande Sverige där alla får möjlighet att vara med.

Årets pris delades ut på Bok­mässan i Göteborg under lördagen 29 september. Prisutdelare var Björn Ranelid, författare, och Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Integrationen av unga, det är vår tids stora utmaning. Ungefär 30 miljoner barn beräknas vara på flykt i dag. Många av dem har kommit till Sverige, vilket skapat spänningar. Det är viktigt att människors tankar och drömmar, rädslor och förhoppningar formuleras och sprids, säger Björn Ranelid.

Här är årets tre pristagare

Priserna delades ut i tre olika klasser: SFI/Vux, Grundsärskola och Grundskolans senare år.

Smilla Skog har gått årkurs 9 på Montessoriskolan Casa, Göteborg. Hon är vinnare i kategorin Grundskolans senare år för sin uppsats Kära skola. ”Skolan är ett andra hem, en extra famn, en plats att växa och utvecklas på”, skriver Smilla Skog i sin uppsats. Hon delar priset med sin lärare Philip Salén.

Sara Hägglund, årkurs 7 på Ängetskolan i Örnsköldsvik, tar priset i kategorin Grundsärskola. ”Om jag skulle få en ny elev skulle jag säga välkommen”, skriver Sara Hägglund i sin vinnande uppsats Krig och flyktingar. Hon delar priset med sin lärare Anna-Lena Grundström.

Soliman Al Hammoud vinner i kategorin SFI/Vux. Han har gått SFI kurs D på lärcentrum Masugnen i Lindesberg. ”Skolan är som en väg och vi vandrar på den vägen”, skriver Soliman Al Hammoud i den vinnande uppsatsen Skolan – min familj och mitt liv. Han delar priset med sin lärare Elisabet Järlstam.

”Orden är mäktigare än allt annat”

– Ordet är mäktigare än allt annat och möjligheterna är oändliga. Jag gläds åt att så många bidrag visat på mod och egensinne, säger Björn Ranelid.

De vinnande bidragen belönas, förutom med äran och ett vackert diplom, med 2 500 kr till varje elev och 2 500 kr till deras lärare. Juryn har bestått av Björn Ranelid, Lärarnas Riksförbuds ordförande Åsa Fahlén samt ledamöterna i Lärarnas Riksförbunds Forum för svenska.

Björn Ranelid-priset instiftades 2010 och delas ut vartannat år, i syfte att lyfta fram språkets betydelse och insatser för att främja det.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-29 19.03

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll