Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Förlängning av avtalet med SKL – förhandlingar fortsätter

Parterna har gemensamt beslutat om att förhandla vidare. Därför prolongeras, det vill säga förlängs, avtalet medan förhandlingen pågår.

För närvarande förhandlar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund som en part, Lärarnas Samverkansråd, med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om ett nytt avtal inom kommunal verksamhet. Det nuvarande avtalet gick ut den 31 mars och omfattar alla kommunalt anställda lärare, studie- och yrkesvägledare och övriga medlemsgrupper inom Lärarnas Samverkansråd.

Parterna har beslutat om att förhandla vidare. Därför prolongeras, det vill säga förlängs, avtalet medan förhandlingen pågår. Prolongeringen gäller tillsvidare, till dess en överenskommelse träffas eller någon av parterna säger upp prolongeringen, vilket kan göras med 14 dagars framförhållning.

För dig som medlem och kommunalt anställd innebär prolongeringen att det gamla avtalet, med samma villkor som idag, gäller fram till dess ett nytt avtal är klart.

Förhandlingstider finns utsatta under de första veckorna i april, med målsättningen att bli klar med en ny HÖK 18 så snart som möjligt.

Frågor och svar om prolongering:

Vad är prolongering?
Det innebär att ett kollektivavtal förlängs, under tiden det är under omförhandling. Det sker genom en gemensam överenskommelse av parterna, som förlänger avtalet medan förhandling pågår.

Hur länge kan det hålla på?
Till dess att parterna har förhandlat klart. Det finns ingen specifik tidsgräns.

Vad innebär det för mig?
Fram till dess ett nytt avtal är klart, gäller det gamla, med samma villkor som idag.

Min chef har kallat mig till lönesamtal, fast avtalet inte är klart. Ska jag gå?
Det är självklart bra att ha samtal med din chef, men din nya lön ska du få besked om när det centrala avtalet är klart.

 

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-03 08.18

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll