Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Karensavdrag ersätter karensdag om du blir sjuk

Den 1 januari 2019 avskaffades karensdagen och ersattes av ett karensavdrag. Syftet med lagändringen är att det avdrag som görs när man är sjuk inte ska slå så hårt mot arbetstagare med oregelbunden arbetstid.

Vad blir det för skillnad mot tidigare?

När du är sjuk får du sjuklön, men ett karensavdag görs när du insjuknar. Karensavdraget kan som mest bli 20 procent av den sjuklön som du får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka, dvs om den genomsnittliga arbetstiden skulle vara 40 timmar/vecka kan karensavdraget maximalt bli 8 timmar. Kollektivavtalet reglerar hur man räknar ut karensavdraget.

Om du blir sjuk och går hem efter halva arbetsdagen påbörjas karensavdraget den dagen. Om du fortsatt är sjuk följande arbetsdag fortsätter karensavdraget den dagen till dess att avdraget sammanlagt uppnått maximalt 20 procent av en genomsnittlig arbetsvecka.

De kommande sjukdagarna som du skulle ha jobbat får du sjuklön eller sjukpenning.

I det tidigare systemet fick man ett lägre avdrag under den första karensdagen om man gick hem och sjukanmälde sig sent om man blev sjuk under arbetsdagen. Med det nya karensavdraget spelar det ingen roll om du är sjuk och borta från jobbet hela dagen eller om du går hem efter halva dagen och är fortsatt sjuk kommande arbetsdag. Avdraget kommer vara totalt 20 procent av sjuklönen i båda fallen.

Om du blir frisk men insjuknar igen

Om du är sjuk en dag och får ett karensavdrag på 20 procent, blir frisk och jobbar kommande arbetsdag men sedan återinsjuknar inom fem kalenderdagar, räknas det som samma sjukperiod. Det innebär att du inte får ett nytt karensavdrag då.

Om du är sjuk del av dag och får ett karensavdrag på mindre än 20 procent, blir frisk och jobbar kommande arbetsdag men sedan återinsjuknar inom fem kalenderdagar, räknas det som samma sjukperiod och ditt karensavdrag fortsätter från där det senast slutade, dock upp till max 20 procent av en genomsnittlig arbetsvecka.

Hur ett karensavdrag räknas fram beror på vilket kollektivavtal som gäller.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Helena Linge

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-01 15.47

Ansvarig redaktör för sidan: Peter Käll

Skillnad på sjuklön och sjukpenning

De första fjorton dagarna du är sjuk betalar din arbetsgivare sjuklön till dig. Sjuklönen är 80 procent av din lön.

Efter de första fjorton dagarna ersätts sjuklönen av sjukpenning som utbetalas av Försäkringskassan.

Vissa kollektivavtal ger dig även kompletterande ersättning från arbetsgivaren utöver sjukpenning från Försäkringskassan.